Aarikka on kotimaisen, vuonna 1986 perustetun Martinex Oy:n tytäryhtiö. Martinex on perheyritys, jossa perhehenkisyys ulottuu myös kaikkiin yrityksen työntekijöihin – olemme kuin yhtä suurta perhettä!
Aarikka työllistää oman henkilökunnan lisäksi työkeskuksia sekä kotona työskenteleviä henkilöitä. ”Kotityö” on pääasiassa Aarikan tuotteiden kokoamista. Pupuperhe tai puuhelmistä punottu rannekoru on voinut syntyä vaikkapa Kellokoskella Annelen kotona.
Joulupuun rakentaja
Kellokoskelainen Annele Pylkkönen on työskennellyt Aarikalle jo 34 vuotta. Nykyisin hän on eläkkeellä, mutta työskentelee edelleen Aarikan tuotteiden parissa kotoa käsin. Annele kertoo, millaista tämä ”kotityö” on.
Annele, miten päädyit Aarikan kotityöntekijäksi?
Kävin kansakoulun ja kansalaiskoulun. Sitten olin lapsenpiikana vuoden verran, jonka jälkeen menin kauppaan töihin. Olin siellä 20 vuotta. Meillä kävi kaupassa asiakkaana mies, joka oli Aarikalla töissä. Koska olen aina pitänyt käsillä tekemisestä, kysyin tältä mieheltä, miten pääsisin Aarikalle töihin. Hän selvitti asiaa ja soitti sitten minulle.
Lopetin kaupassa ja aloitin Aarikalla. Olin ensin Nuppulinnassa Jokelassa maalaamoapulaisena ja sitten siirryin Vallilaan. Olen asunut koko ikäni Kellokoskella, ja käynyt sieltä töissä, joten aamulla piti herätä jo kuudelta.
Kun maalaamotyö loppui Vallilassa jatkoin korupuolen kotityövastaavana. Annoin varastosta osia kotityöntekijöille ja vastaanotin heidän kokoamiaan valmiita tuotteita. Ohjeistin siis ihmisiä siihen työhön, jota teen nyt itse kotona. Tein Vallilassa myös itse kokoamista kaikkena muusta työstä jääneellä ajalla, ja silloinkin tein jatkuvasti kokoamista kotityönä.
Olin Aarikan työntekijä 26 vuotta. Kun jäin eläkkeelle 2012, jatkoin edelleen kotityöntekijänä. Voi siis sanoa, että olen ollut Aarikan kotityöntekijä noin 34 vuotta.
Mitä kotityö on käytännössä?
Kasailen koruja ja lahjatavaraa, kuten joulukoristeita. Saan Aarikalta osat ja valmiiksi kootun tuotteen malliksi. Mallin perusteella lähden kasaamaan tuotetta. Erillisiä ohjeita en tarvitse. Tärkeintä on, että lopputulos vastaa mallia.
Saan kaikki postitusmateriaalit Aarikalta, joten tuotteiden lähettämisestä ei ole vaivaa, kun meillä on postikin lähellä. Toisinaan saan tuotteita suoraan Keravan toimipisteestä. Toimitukset kulkivat sitä kautta myös postilakon aikaan.
Mikä on työssäsi parasta?
Tämä työ on kivaa ajankulua ja terapeuttistakin puuhaa. Tykkään ”näpertää” ja nyt eläkeläisenä minulla on päivätkin aikaa. Saan päättää työajat itse, teenkö aamulla, päivällä vai illalla, tai jätänkö jonkun päivän väliin, kunhan teen urakan sovittuun ajankohtaan mennessä. Esimerkiksi nyt teen 2400 tontun kasaushommia ja Joulupuu-pöytäkoristeita. Niillä ei ole vielä kiire, koska ne tarvitaan vasta joulun alla. Mutta välillä on kiireellisempiäkin tilauksia.
Millaisia ominaisuuksia työ vaatii?
Pitää olla ahkera, näppäräsorminen, kärsivällinen, huolellinen ja tehdä siististi. Jos joukkoon on eksynyt huonoja kappaleita, ne pitää siirtää sivuun.
Kekseliäisyydestäkin on hyötyä. Olen kehitellyt avuksi erilaisia apuvälineitä, joilla saan esimerkiksi korvakorun lenkeistä varmasti samankokoisia.
Saan tarvittaessa Aarikalta neuvoja, mutta vähän olen niitä tarvinnut, koska olen tehnyt tätä työtä jo niin kauan. Olen kertonut myös Aarikalle päin omia vinkkejäni.
Kenelle voisit suositella tätä työtä?
Tämä työ vaatii sitoutumista, eli vastaanotettu työ täytyy tehdä loppuun. Jos haluaa tienata, pitää olla ahkera, sitten tilipussi kasvaa. Esimerkiksi eläkeläiselle tai kotiäidille voin suositella.
Mieheni avittaa minua joissain hommissa. Syömme aamiaisen ja sitten ryhdymme työhön. Teemme toisinaan iltaan asti. Minulle tämä on eläkkeen päälle mukava lisäansio. Aikaa jää myös mökkeilyyn, pihatöihin ja lapsenlapsen hoitamiseen.