Skip to main content

Aarikka

 Tuotteen matka       Valmistus        Uutiset        Media

 

Me Aarikalla uskomme, että designin ensisijaisena tehtävänä on tuoda iloa ihmisten elämään ja arkeen. Muotoilussamme skandinaavinen pelkistetty design yhdistyy iloon ja kodikkuuteen.

Suomalainen luonto ja metsä ovat aina olleet suunnittelumme lähtökohta. Tuotteemme valmistetaan pääsääntöisesti puusta sekä muista luonnonmateriaaleista.

Ekologisuus ja kestävyys ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Siksi valitsemme raaka-aineeksi vain laadultaan parasta puuta. Vaahtera ja koivu soveltuvat parhaiten kirkkaiden värien pohjaksi vaalean ja kauniin pintansa vuoksi. Mänty soveltuu puolestaan tuotteisiin, joihin halutaan lämmintä tunnelmaa sekä voimakasta pintakuviointia.

Suuri osa koruistamme valmistetaan käsityönä suomalaisissa kodeissa, kotityöntekijöillä. Koti-tuotteemme kokoonpannaan suomalaisissa työllistymistä tukevissa työkeskuksissa.

Käsityöosaaminen on arvokas osa suomalaista identiteettiä ja kulttuuria. Teemme jatkuvasti töitä sen edistämiseksi työllistämällä lukuisia suomalaisia käsityöntekijöitä. 

 

Yritys

 

Aarikka Oy on vuonna 1954 perustettu suomalainen yritys, jonka muotoilu tunnetaan skandinaavisen selkeistä linjoista, pyöreästä muodosta ja puusta.

Aarikka Oy työllistää lukuisia alihankkijoita ja kotityöntekijöitä, lisäksi yritys tarjoaa kokoonpano- ja pakkaustyötä sosiaalisen työllistämisen työpajoille. Koska tuotteet kootaan lähialueella, pystytään kuljetusmatkat pitämään lyhyinä. Lähellä tuottamisen lisäksi tuotteiden ekologisuuteen vaikuttaa tarpeettomien pakkausten välttäminen ja ekologisten raaka-aineiden, kuten puun, suosiminen.

Suomessa Aarikalla on oma myymälä, verkkokauppa ja kattava jälleenmyyntiverkosto. Euroopan ohella merkittäviä vientikohteita ovat muun muassa USA ja Japani.

Keväällä 2017 Aarikka Oy:n osakekanta myytiin raisiolaiselle perheyritys Martinex Oy:lle. Aarikka Oy on Martinex Oy:n tytäryhtiö.

 

Historia

 

Kaikki alkoi napista. Ja kaikki lähti todellisesta tarpeesta: Taideteollisen oppilaitoksen tekstiilitaiteen opiskelija Kaija Aarikka ei löytänyt suunnittelemaansa pukuun sopivia nappeja. Niinpä hän teki ne itse. Hauskoista, omaperäisistä puunapeista tarina jatkui nopeasti koruihin. Ja Aarikan syntymäpäiväksi merkittiin 24.2.1954.

Alusta alkaen pyöreä muoto inspiroi Kaija Aarikkaa. Nappien ja puukorujen jälkeen syntyivät hopeakorut, kynttilänjalat, lelut, lahjatavarat ja sisustusesineet.
Omaperäisyys, rohkeus ja luonnonmukaisuus olivat ominta Aarikkaa silloin ja sitä ne ovat nyt. Pyöreä muoto on edelleen innoittajamme ja muita tunnuksenomaisia elementtejä tuotteissamme ovat värikkyys, kodikkuus ja hyväntuulisuus.

Aarikan muotoilua johtaa yrityksen perustajan, Kaija Aarikan, tytär Pauliina Aarikka. Vuosikymmenten varrella Aarikassa on työskennellyt talon omien muotoilijoiden lisäksi monia vierailevia suunnittelijoita kuten Aino Favén, Jorma Vennola, Jukka Rintala, Tuula Falk, Markku Salo, Paola Suhonen, Anna Ruohonen, Anu Leinonen, Kalle Kuusela, Elina Helenius, Kaisli Kiuru, Anneli Aaltonen ja Eero Sairanen. Heistä jokainen on jättänyt oman leimansa Aarikan muotokieleen.

Tee kierros Aarikan museossa. Olemme koonneet virtuaalimuseoon kiehtovia ja hyväntuulisia otteita menneestä: lehtijuttuja, mainoksia, tuotekuvia ja tarinoita Aarikan ja suomalaisen muotoilun taipaleelta, kuuden vuosikymmenen ajalta. Monet museon esineistä herättävät muistoja ja tunnistamisen elämyksiä, mutta muistatko 60-luvun messinkiliivin tai hopeasolmion 70-luvulta? Entä Palloshakki-pelin tai kännykkätelineen?