Perheyritykseltä perheyritykselle.

Aarikka on tuonut iloa ja kauneutta suomalaiseen arkeen ja arkijuhlaan jo vuodesta 1954. Puusta ja pyöreästä muodosta tunnettu rakastettu designbrändi siirtyi Muinosten perheyhtiön Martinexin omistukseen vuonna 2017.

Alun tuotantokankeudet, joita korona viimeistään hankaloitti, sysäsivät liikkeelle suuren päätöksen.

Iso osa Aarikan tuotannosta tulisi jatkossa olemaan Suomessa. Silläkin uhalla, että hinnat nousisivat. Nyt oli kyse isommista asioista. Arvopohjan asioista.

Suomalaisen osaamisen puolesta.

Aarikalla uskotaan siihen, että suomalainen osaaminen, läheltä tulevat raaka-aineet ja toimitusaikojen nopeutuminen ja varmuus ovat asioita, joita Aarikan asiakkaatkin osaavat arvostaa. Onhan siinä puun sydän, ja Aarikan sydän.

Puu on materiaaleista Aarikalle omin ja rakkain. Se tulee aina luotettavilta yhteistyökumppaneilta, joilla on valmius kehittää kalustoaan ja tuotantometodeitaan mahdollisimman tehokkaiksi ja ympäristöystävällisiksi. Kuljetusmatkojen lyheneminen tarkoittaa nopeampia toimitusaikoja, ja mikä ehkä vieläkin tärkeämpää, huomattavasti pienempiä päästöjä.

Ja vielä on seikka, jota ei voi sivuuttaa: nimittäin että suomalainen puuosaaminen on maailman huippua. Se mahdollistaa erilaisen tuotekehittelyn aivan uudella tasolla, ja omalta pieneltä osaltaan pitää virkeänä suomalaista käsityöperinnettä.

Kaikkea ei vielä ole mahdollista valmistaa Suomessa, koska tuotantoa ei yksinkertaisesti ole. Mutta kaiken mitä voimme, teemme.

Vain maailman parasta. 

Aarikassa puuhun yhdistyy muitakin luonnonmateriaaleja. Emmekä huoli raaka-aineeksi mitä vain. Itse asiassa ainoastaan koko maailman parasta. Esimerkiksi nahka tulee Intiasta, nahantuotannon kärkimaasta, koska intialaisen nahan laatu on maailman huippua.

Koska laatuvaatimus on korkea, ostetaan ikonisia puuhelmiä vain tarkkaan valituilta toimittajilta. Sorvausjäljen pitää nimittäin olla virheetöntä ja pallojen täydellisen pyöreitä. Työstö on niin hienoa, ettei siitä jää jälkiä.

Tuotantoon valikoidaan puuhelmistä vain parhaat. Hahmojen, kuten Tonttujen, kasvot polttoleimataan käsin. Eikä ihan mihin tahansa – leiman paikka on tarkoin mietitty niin, että se asettuu puun vuosirenkaiden suuntaisesti. Niin renkaasta muodostuu tontulle yksilöllinen nenä. 

 

Jokainen pala Aarikkaa on ainutlaatuinen.

Puukorujen osat värjätään käsin, Kaijan ja tämän puolison Erkki Ruokosen aikoinaan itse kehittämällä värjäysmenetelmällä Suomessa. Menetelmä on tarkkaan varjeltu liikesalaisuus. Se antaa aarikkalaisille tuotteille niiden tunnusomaisen ilmeen ja ainutlaatuiset piirteensä – pallon keskellä juoksevan rinkulan ja opaalinhohtoisen pinnan, joka näyttää läpi puun syyt.

Täällä käsin kootut.

Jokainen Aarikan tuote kootaan käsin Suomessa kotityöntekijöillä ja työpajoissa, kuten Pelastusarmeijan asumispalveluyksikössä. Toiminnan kautta tuetaan syrjäytyneiden työllistämistä ja osallistamista yhteiskuntaan. Viime vuonna Pelastusarmeijan työpajoissa valmistettiin lähes 30 000 Aarikan tuotetta.

Pelastusarmeijan työtoiminnan koordinaattori Päivi Merkkiniemen mukaan Aarikka on ollut tärkeä ja itsetuntoa kohottava tekijä työntekijöille. Työssä saa vastuuta, kun Aarikka vaatii työn jäljeltä tarkkuutta, ja samalla työntekijät saavat mahdollisuuden tienata osan rahoistaan töitä tekemällä.

”Pyrimme turvaamaan päihteettömyyttä. Työ ja tekeminen ovat tukielementtejä. Aarikka on antanut panoksensa ja siten osaltaan vaikuttanut haittatekijöiden lieventämiseen. Odotan, että yhteistyö jatkuu ja Aarikka tarjoaa tekemistä jatkossakin. Tämä on ollut sekä meille että asiakkaille tärkeä työ”, Merkkiniemi kertoo.

Lisäksi tuotteita kokoavat kotityöntekijät, joille työllistyminen saattaa erilaisten elämäntilanteiden, kuten pienten lasten, takia olla haasteellista – tai jotka vain puhtaasti nauttivat käsillä tekemisestä.

“Teen Aarikalle kaikenlaisia töitä korvakoruista, kaulakoruihin ja Tonttuihin. Teen näitä hommia mielelläni, koska pidän käsillä tekemistä suorastaan terapeuttisena. Olen tehnyt tätä työtä oman yritykseni ohella jo toistakymmentä vuotta, ja toivottavasti edessä on vielä ainakin saman verran lisää. Noin 2 miljoonaa helmeä on tullut punottua näiden vuosien aikana!”, eräs kotityöntekijä kertoo.

”Käsityöläisen työ on itsenäistä ja siinä on vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa. Hyvän lopputuloksen aikaansaaminen vaatii näppäryyttä, huolellisuutta ja pitkäjännitteisyyttä. Työpäivät muokkaantuvat sen hetkisten töiden mukaan. Joskus päivät venyvät pitemmiksi, ja vastaavasti vapaapäiviäkin on mukavasti. Mielenkiintoisinta ovat aina uudet mallit, ja niiden tuomat värimaailmat. Materiaalina puu on erittäin mieluisa käsitellä ja kaunis katsella”, kuuluu toisen palaute.

Vastuullisuus tehdään yhdessä.

Kun Aarikka siirtyi Martinexille, kirjoitettiin molempien tarinaan uusi luku. On Martinex ennen Aarikkaa ja Martinex Aarikan jälkeen, ja on myös Aarikka ennen Muinosia.

Koska jos jotain ovat Martinexilla vuosikymmenten mittaisella matkallaan oppineet, niin sen, että hyvä arki on usein pienestä kiinni. Pienillä asioilla kun voi olla isojakin vaikutuksia ja siksi muutamasta pienestä suuresta periaatteesta ei tingitä – että oma tuote tunnetaan, Suomessa suunnitellaan, hankalasti työllistyviä tuetaan ja jokaista tuotetta tehdään käsityönä.

Sydämiä ei nimittäin synny liukuhihnalla. Etenkään sellaisia Aarikan.

Lisää Martinexin vastuullisuudesta voit lukea täältä!

juhlavuosi

Pässi. Jo vuodesta 1973.

Pässi on pyöreän pehmeä ja puun kova, lempeän lauhkea, salskeana seisten. Eikä aika siihen pysty, kun minkä se ajattomalle mahtaisi.

Tarina

Napista, puusta ja tottelematto­muudesta.

Kaikki alkoi pyöreästä muodosta. Ja eihän sellainen pysähdy. Kaija sen aloitti. Emmekä me aio lopettaa.

Keisarinna-, Tsaaritar- ja Ruustinna-kynttilänjalat vieressään musta Pikkupässi-veistos

vastuullisuus

Suomalaista käsityötä ja suunnittelua.

Aarikalla uskotaan siihen, että suomalainen osaaminen, läheltä tulevat raaka-aineet ja toimitusaikojen nopeutuminen ja varmuus ovat asioita, joita Aarikan asiakkaatkin osaavat arvostaa. Onhan siinä puun sydän, ja Aarikan sydän.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää