Jonna Kivilahti

Jonna Kivilahti

Leikki ei lopu -juttusarjan toisessa osassa puhutaan muun muassa aikuisuudesta, sinnikkyydestä ja eläinkuoseista. Mikä inspiroi Jonnan kotia?

Mustavalkoista ja 60-luvun tunnelmaa

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: JONNA KIVILAHTI
AMMATTI: Sisustustoimittaja, stylisti
IKÄ: 53
KOTI: 60-luvun rivitalo Espoon Haukilahdessa. 120 m2.
LEMPIVÄRI: Musta ja valkoinen
LEMPIMATERIAALI: Marmori
SUOSIKKIPAIKKA: Ranska ja Italia ovat lempimaani, mutta rakastan myös saaristoa ja Suomen Lappia.
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Jos voisin valita vain yhden ruoan, olisi se sushi. Juomista tummapaahtoinen kahvi ja skumppa.
LEMPILEIKKI: Leikin ajatuksella, että voittaisin lotossa.

Kotini on Haukilahdessa, Espoossa, rannan tuntumassa. Rakastan merellistä ympäristöä ja halusin aikanaan, että kolme tytärtäni saavat käydä samat koulut, joissa itsekin kävin. Kotimme on atriumpihainen rivitalo yhdessä tasossa. Pidän sen suurista ikkunoista ja 60-luvun arkkitehtonisesta ilmeestä. En osaa ajatella, että asuisin uudessa talossa. Mieluiten muuttaisin todella vanhaan hirsitaloon. Olen aikanaan asunut 1700-luvun alkupuolella rakennetussa talossa, jonka tunnelmaa rakastin, ja sitä tuntua kaipaan lopun elämääni.

Mitä leikki merkitsee sinulle?

-Ymmärrän sen keveytenä ja ilona, jolla elämään tulisi suhtautua. Vakavuus ei mielestäni yhtään kuulu aikuisuuteen, vaikka aina sanotaan, että pitäisi aikuistua ja olla harkitseva. Suosin mieluummin iloa ja rohkeutta.

Miten leikki näkyy kodissasi?

-En suhtaudu sisustamiseen turhan vakavasti, rikon mieluummin rajoja ja yhdistelen asioita hassustikin. Pidän kaikenlaisista lelumaisista esineistä ja olenkin sijoittanut kirjahyllyyn Jaska Jokusen, Pinokkion, Georg Jensenin elefantin ja Kay Bojesenin virtahevon. Muut Bojesenin eläimeni asuvat meillä saaressa, apina roikkuu takan vieressä ja mäyräkoira vahtii snapsikaappia. Uusin hahmo kirjahyllyssäni on Aarikan Pässi.

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit kuvauksiin ja miksi?

-Valitsin mustan Pässin, jonka muotoilu on kiehtonut minua lapsesta saakka. Muistan jo lapsena miettineeni, kuinka taidokkaasti pässi on puusta toteutettu. Nyt Pässin paikka on kirjahyllyssä työhuoneessani. Siellä se muistuttaa, että sinnikkyys on hyväksi ja joskus pitää puskea päätä seinään. Kuningatar-kakkuvati oli ehdoton valinta kahdesta syystä: kakkuvateja ei ole koskaan liikaa, käytän niitä kaikessa tarjoilussa ja toisaalta kerään kupuja, joten kupu tuli vadin kaveriksi. Kupla-kynttilänjalat toimivat kivasti yksin tai ryhmäksi aseteltuna.

Kuinka suuri merkitys suomalaisella muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

-Olen opiskellut vaatesuunnittelijaksi Taideteollisessa Korkeakoulussa ja arvostan suomalaista muotoilua valtavasti. Valtaosa vaatteistani on kotimaisia, ja suosin myös kalustepuolella suomalaista muotoilua. Jos ostan vaikkapa skandinaavista muotoilua, koitan keskittää hankinnat kotimaisiin kivijalkaliikkeisiin.

Miten kodin värimaailma syntyi, mistä inspiroiduit? Mitkä Aarikan väreistä sopivat parhaiten kotiisi?

-Rivitalokotimme on rakennettu 1960-luvun alussa ja sen arkkitehti on Jaakko Laapotti. Laapotin talot ovat tyypillisesti hyvin mustavalkoisia ja atriumpihoin varustettuja. Oli luontevaa sisustaa koti samoin sävyin, eli mustalla ja valkoisella. Ne sattuvat olemaan myös lempivärini. Aarikan väreistä valitsin myös mustaa ja valkoista, ja messinkiset vintagetuotteet kiinnostavat.

Aarikan taidokkaasti toteutettu Pässi-veistos on kiehtonut Jonnaa lapsesta saakka.

Mikä Aarikan tuotteista on sinulle merkityksellisin?

-Lapsuudenkodissani oli Aarikan suuri metallinen sydänmobile, joka nostettiin aina jouluna esille olohuoneeseen tai ruokasaliin. Toivon, että se löytyisi äitini ullakolta joulukoristeiden seasta.

Millaiset materiaalit ja kuosit puhuttelevat sinua?

-Suosin luonnonmateriaaleja, puuta ja kiveä. Asun tiilimuurien ympäröimässä 60-lukuisessa atriumpihaisessa rivitalossa, ja pidän tiiliseinien tunnelmasta. Muuten kotini on hyvin mustavalkoinen, kuten rakennuskin. Kuosien suhteen olen aika kranttu, mutta ehkä eläinkuosit sopivat tyyliini parhaiten. Seepra-, pantteri- ja lehmäkuosit ovat aina innostaneet.

 Jonna suosii sisustuksessaan luonnonmateriaaleja ja lempivärejään valkoista ja mustaa.

Mikä on mielestäsi kaikkein onnistuneinta kotisi sisustuksessa?

-Onnistuneinta lienee tuo uuden ja vanhan sekoittaminen, joka toimii mielestäni aika hauskasti. Olen asunut tässä kodissa jo 13 vuotta ja sisustus on muuttanut muotoaan monta kertaa. Asunnon L-muoto antaa jonkin verran mahdollisuuksia huonejärjestyksien muuttamiseen.

Työsi sisustamisen parissa antaa aitiopaikan suomalaisen suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

-Näen tosiaan paljon, pääsen työni ansiosta messumatkoille, tapahtumiin ja tehdaskäyneille. Innostun tuotteista, joilla on tarina tai mielenkiintoinen muotoilija. Juuri nyt hankkisin kotimaisia tuoleja tai valaisimia. Olen haaveillut vuosia myös Hakolan Woody-pöydästä. Haaveiletko vielä jostain? -Olisi ihanaa, jos kotona olisi takka. Kietoisin olalle pehmoisen filtin, lämmittäisin glögiä ja katselisin tulta. Isompi haave olisi vanhan talon remontoiminen, vaikkapa kakkoskodiksi, jos se joskus olisi mahdollista.

Aarikan Kupla-kynttilänjalkojen jono kruunaa kattauksen.

Aarikan Pässi ihastuttaa myös hopeasormuksena. Vieressä mallit Passion Tuplapallo ja Aisti.

Kupla-kynttilänjalat toimivat hauskasti myös yksitellen aseteltuina.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää