Annaleena Hakola

Annaleena Hakola

Viidennessä jaksossa vierailemme Hakolan toimitusjohtajan ja luovan johtajan, Annaleena Hakolan, värikkäässä kodissa.

Iloa, väriä ja kotimaista muotoilua

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN
 

NIMI: ANNALEENA HAKOLA

AMMATTI: Muotoilija, Hakolan toimitusjohtaja ja luova johtaja
IKÄ: 36
KOTI: Vuokralla kerrostalossa Helsingin keskustassa, 118m2
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Väreistä
LEMPIVÄRI: Tomaatin oranssi
LEMPIMATERIAALI: Villa
SUOSIKKIPAIKKA: Oman kodin sohvannurkka
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Kaikki italialainen
LEMPILEIKKI: Kirkonrotta

Asun Helsingin keskustassa, aivan kaupungin ytimessä. Muutin kesällä poikieni kanssa Lumon vuokra-asuntoon samaan taloon, jossa perheyrityksemme Hakolan toimisto ja myymälä sijaitsevat. Arki rullaa vaivattomasti, kun koti ja työpaikka ovat samassa talossa. Kotini on todellinen väri-iloittelu. Oman yrityksen kalusteet toimivat sisustuksen runkona, ja vintagelöydöt viimeistelevät kodin tyylin.

Miten leikki näkyy kodissasi?

-Iloisena muotoiluna ja värikkyytenä. Yhdistän ennakkoluulottomasti asioita toisiinsa. Rakastan myös italialaista elämänasennetta ja estetiikkaa, sitä, että kaikki on kaunista ja tarkoituksenmukaista. Koen, että olisi paljon opittavaa italialaisesta tavasta arvostaa kaiken kauneutta, oli kyse sitten ruoasta, juomasta, sisustuksesta tai muodista.

Miten Aarikka liittyy sinun lapsuuteesi tai muistoihisi?

-Muistan lapsuudestani Aarikan tontut ja lintufiguurit. Edellisessä kodissani oli Aarikan oviverho, joka sopi saumattomasti 60-lukuisen rivitalon muotokieleen.

Mikä on suosikkituotteesi Aarikan valikoimasta?

-Pässi on suosikkini, varsinkin mustana ja värikkäänä versiona. Olin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka upeasti Keisarinna-kynttilänjalat solahtivat kotini sisustukseen. Palkkikynttilöiden väriä vaihtamalla myös kynttilänjalkojen ilme muuntuu.

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit kuvaukseen ja miksi?

-Pässi ja Keisarinna-kynttilänjalat vastaan tähänkin, sillä ne valitsin kotiini ja ne löysivät heti paikkansa osana kotini sisustusta. Ne ovat Aarikan klassikkoja, ja pidän erityisesti 1960- ja 1970-lukujen designista. Myös puu materiaalina kiehtoo.

Kuinka suuri merkitys suomalaisella muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

-Suhtaudun intohimoisesti etenkin jo aiemmin mainitsemaani 1960-luvun ja 1970-luvun muotoiluun, ja keräilen vintagevalaisimia sekä tuon aikakauden kalusteita. Suomalaisella muotoilulla on suuri merkitys kaikissa valinnoissani. Valtaosa kotini kalusteista on kotimaisia.

Millainen sisustustyylisi on?

-Iloinen, värikäs ja laadukas. Saan väreistä voimaa ja iloa. Tämän kodin sisustus syntyi oman yrityksen kalusteiden ja värikkyyden ympärille. Kalusteet valitsin Hakolan mallistosta. Olohuoneen valtava kulmasohva on Cosy Pocket kulmadivaani, ja Hakolan yhteistyö legendaarisen Vuokon kanssa poiki raidallisen Filippa-sohvan, värikkäitä raheja ja tyynyjä, joilla olohuone sai persoonallisen ilmeen. Olohuoneen kattoon sijoitin nuoren suomalaisen suunnittelijan Hanna Anosen Hakolalle suunnitteleman Cocktail-kattokruunun, josta on valmistettu kolme limited edition-mallistoa numeroiduin kappalein. Hanna Anosen Bonbon-peilit koristavat kotini seiniä olohuoneessa ja eteisessä.

Miten Aarikka istuu kotisi tyyliin?

-Aarikka sopii kotiini todella hyvin. Suosikkejani ovat erityisesti vanhempien mallistojen tuotteet ja vintagejutut.

Haaveiletko vielä jostain kodin sisustukseen liittyen?

-Haluaisin toteuttaa vielä hullumpia juttuja kotiini. Ehkä seuraavaan kotiin sitten. Koti on minulle tärkeä paikka, ja sen rauhoittava vaikutus on tärkeä lapsiperhearjen ja hektisen työelämän rytmittäjänä. Kun olen kotona, omistaudun lapsille ja itselleni, enkä tuo töitä kotiin. Toki toimiston sijainti kotini alakerrassa ja myymälän saman rapun katutasossa on tuonut uusia haasteita ja opettelua vapaa-ajan ja työn erottamiseen.

Aarikan kynttilänjalat sopivat värikkääseenkin kotiin.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä sisustustuotteiden valinnassa?

-Hyvä muotoilu, laatu ja kestävyys.

Mikä on mielestäsi kaikkein onnistuneinta kotisi sisustuksessa?

-Värien yhdistely. Värit ovat Hakolan huonekalufirman kantava ajatus, ja oli selvää, että värejä on paljon myös omassa kodissani. Seiniin valitsin voimakasta vihreää, inspiraatio tuli Bottega Venetan vihreästä ja keittiön värimaailmaksi otin vaaleansinistä. Keittiön kaapistot sävytettiin seinien maalisävyyn. Myös olohuoneen seinät maalattiin sinisellä. Makuuhuone on astetta tummemman sininen, ja poikien huone on vihreä. Eteiseen valitsin leikkisän ja graafisen mustavalkoraitaisen tapetin. Huomaan eläväni voimakkaasti värien kautta, ja koen jopa tiettyjen värien rytmittämiä kausia, silloin muutamat värit näkyvät aivan kaikessa tekemisessäni.

Työsi muotoilun parissa antaa aitiopaikan suomalaisen suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

-On tärkeää olla utelias ja seurata mitä alalla tapahtuu. Saan inspiraatiota ja tietoa messuilta, ulkomaanmatkoilta ja lehdistä sekä kirjoista. Seuraan nälkäisesti designalan tapahtumia meillä ja maailmalla. Muotoilijan työssäni seuraan trendejä vuosia ennakkoon ja se inspiroi valtavasti varsinkin värien käyttöön.

Lipaston päältä löydät Pässi-veistoksen ja Keisarinna-kynttiläjalan mustana.

Pässi löytyy myös sormuksena. Kuvassa mukana myös Aisti- ja Passion Tuplapallo -sormukset.

Ikkunanlaudalla tulevaisuuden klassikko, Valopallo-pöytävalaisin, seuranaan Kuusinen, Pohjanpässi ja Tonttu Hiippalakki.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää