Anna Piiroinen

Anna Piiroinen

Tekstintuottaja Anna Piiroisen kodissa vanhassa tehtaassa silmiin osuu toinen toistaan erikoisempia esineitä kuten vanha venäläinen nakkikulho ja merenneitoseinäkoriste.

Vanhan tehtaan hurma

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN NIMI: ANNA PIIROINEN

AMMATTI: Tekstintekijä
IKÄ: 49
KOTI: Kivitalo, 150 m2, Hangon keskustassa
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Entisöinnistä ja ympäristöystävällisistä valinnoista remontoinnissa ja rakentamisessa, kunnostamme vanhaa 1903 rakennettua pankkia työtiloiksi ja galleriaksi.
LEMPIVÄRI: Musta, mutta nyt on meneillään myös vihreä kausi
LEMPIMATERIAALI: Kivi, tiili
SUOSIKKIPAIKKA: Pieni bistro jossain päin Ranskaa
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Kylmä valkoviini ja fenkolikala
LEMPILEIKKI: Kuvitteleminen ja haaveileminen: mitä tekisin, jos kaikki olisi mahdollista?

Asun Hangossa, koska rakastan tätä kaupunkia. Kotimme on vanhassa kivitalossa, jossa on aiemmin ollut tehdas, paja ja ateljee. Talossamme on kaksi kerrosta, yksityinen ja yleinen, ja pihalla on kaksikerroksinen vierastalo, joka on kolmen lapsemme ja ystäviemme käytössä. Olemme sisustaneet kotimme elämää nähnein kalustein, rakastan kuluneita pintoja. Vaikka voittaisin lotossa, tuskin osaisin muuttaa tapaani sisustaa, mieheni Tomi tosin himoitsee designlamppuja ja -tuoleja. Monet kalusteistamme on saatu sukulaisilta, tai ystäviltä, jotka eivät ole enää keksineet niille käyttöä.

Miten leikki näkyy elämässäsi ja kodissasi?

-Leikkisyys näkyy kotiimme ajautuneissa esineissä. Rakkaimpia niistä ovat vanha venäläinen nakkikulho, posliiniomenakulho sekä merenneitoseinäkoriste. Oudotkin esineet tuntuvat sopivan kotiimme. Kotiamme leimaa sallivuus, lähes mitä vaan voi upottaa kahelin kotimme tiloihin.

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit kuvauksiin ja miksi?

-Valtavan korkea musta Kuningatar-maljakko oli ensimmäinen valintani. Kukkien sijaan sijoitin siihen palkkikynttilän, ja asetin sen keittiömme valtavalle ikkunalle herkkupöydän ääreen. Rakastan ruokaa ja syömistä, siksi toinen valintani oli Kuningatar-tarjoiluvati ja lasikupu. Vadille tein itselleni tyypillisen asetelman juustoista ja suolaisista herkuista. Kuvun valitsin siksi, että mieheni Tomi on kupuhullu, ja halusin ilahduttaa myös häntä. Herkkujen oheen sopivat Puisto-salaattiottimet, joiden tuntu käsissä ihastuttaa. Kupla-vaasin sijoitin ensin ruokapöydälle ja sittemmin makuuhuoneeseen, ja molempiin se sopi upeasti. Olen pitkään haaveillut pallomaisesta maljakosta. Vihreät Prinsessa- ja Prinssi-kynttilänjalat sopivat kotiimme valtavan hyvin ja vihreä väri ihastuttaa nyt.

Anna, Miten Aarikan tarina koskettaa sinua?

-Kaija Aarikan Tottelemattomuuden teema kiehtoi minua, tietynlainen anarkia elämänasenteena vetoaa minuun. Viehätyn oman tien kulkemisesta ja rajojen rikkomisesta.

Miten kodin värimaailma syntyi, mistä inspiroiduit?

-Kotimme värimaailma on syntynyt kuin itsestään, kotiimme ajautuneiden kalusteiden ja esineiden ansiosta. En oikeastaan edes halua, että tavarat sopivat toisiinsa, vaan rikon huoletta harmoniaa. Värimaailma on runsas ja yhdistelen värejä, joita ei niin itsestään selvästi tulisi laittaa yhteen.

Mitkä Aarikan väreistä sopivat parhaiten kotiisi?

-Aarikan valikoimasta musta, vihreä ja kulta puhuttelevat. Vintage-Aarikkaa olen nähnyt messinkisenä, se kiinnostaa myös.

Ikkunanlaudalla komeilee Kuningatar-maljakko, jota voi käyttää myös kynttilänjalkana.

Millainen sisustustyylisi on?

-Olen omaksunut boheemin tavan elää ja sisustaa. Olen käynyt ranskalaisen koulun ja viettänyt paljon aikaa Ranskassa, ja saanut sieltä vaikutteita. Kodistamme ei puutu väriä eikä uskallusta. Tilat jakautuvat kahteen kerrokseen ja lastemme muutettua omilleen on koko valtava yläkerta yhtä tilaa. Siellä on makuuhuoneemme, jossa on tavoiteltu boheemin hotellimaista ja rosoista tunnelmaa. Suuri sänky pedataan pellavalakanoin ja sängyn ylle on ripustettu mieheni valokuvaaja Tomi Parkkosen teos Pariisin Musée Bourdellestä.

Miten Aarikka istuu kotisi tyyliin?

-Olin vilpittömän ilahtunut siitä, kuinka kuvauksiin valitut tuotteet solahtivat osaksi kotimme sisustusta, kuin aina täällä olleina. Valtava Kuningatar-vaasi, joka meillä asetettiin keittiön ikkunalle ja sisään sytytettiin suuri kynttilä, sopi paikalleen täydellisesti. Talomme, joka on vanha tehdas, on mittasuhteiltaan valtava, ja useimmat esineet näyttävät nukkekodin tavaroilta. Vaasi on hienon massiivinen, ja yhdistyi hienosti keittiön tiilikaton mustiin rautapalkkeihin.

Tunnelmaa luomassa sommitelma Aarikan kynttilänjalkoja.

Rakastat vintagea ja kierrätystä, miten se näkyy kodissasi? Omistatko vintage-Aarikkaa?

-En ole mikään taitava kirppistelijä, enkä tee loistolöytöjä, kuten monet. Rakastan vanhoja esineitä, ja jotenkin niitä vaan ajautuu meille. Tavarat jotenkin löytävät minut. Monet esineistä ja kalusteita ovat vanhempieni varastoista ja sukulaisilta perittyjä. Aarikkaa meillä ei vintagena ole, mutta muistan kyllä lapsuudessa käyneeni isoäitini kanssa keskustan myymälässä.

Haaveiletko vielä jostain kodin sisustukseen liittyen?

-Takka on haaveemme, joka vielä joskus toteutetaan. Talomme keittiössä oli suuri muurattu takka, mutta sen kanssa oli rakenteellista ongelmaa, ja jouduimme aikanaan purkamaan sen. Haaveilen samaan kohtaan muuratusta takasta, jonka tulisija olisi niin ylhäällä, että ruokapöydässä istuessa voisi nauttia elävästä tulesta ja lämmöstä.

Mikä on mielestäsi kaikkein onnistuneinta kotisi sisustuksessa?

-Halusimme kunnioittaa talon industrial-tunnelmaa ja rosoisuutta. Tehdas on tehdas, vaikka kuinka maalaisi. Halusimme kodin olevan rento ja kotoinen. Tunnelma on lämmin ja rento, ja olen tyytyväinen siihen miten perityt ja saadut kalusteet ovat loksahtaneet paikoilleen.

Millaisen kimpun sijoittaisit Aarikan maljakkoon?

-Olen pitkään haaveillut pallomaisesta vaasista. Nyt sain testata sen koon ja muodon kotonani. Kimppu on villi ja vapaa, ei missään tapauksessa sidottu vaan asettelin kukat veteen vapaasti. Asetelmasta tuli epäsymmetrinen ja rönsyilevä.

Arkun päällä Prinssi-, Ruustinna- ja Keisarinna-kynttilänjalat sävyssä havu.

Anna sommitteli Kuningatar-tarjoiluvatiin juustovalikoiman. Kruunaa vati siihen kuuluvalla Kuningatar-lasikuvulla.

Kattauksen kruunaavat Aarikan Puisto-sarjan salaattiottimet mustana.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää