Anitra Ahtola

Anitra Ahtola

Uusimmassa Leikki ei lopu -jaksossa vierailimme tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtolan vaatekaapilla. Anitra pukeutuu rohkeasti ja leikkisästi, ja muuttaa asujen ilmettä kengillä ja koruilla tilanteesta toiseen.

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN

NIMI: Anitra Ahtola
AMMATTI: Tanssikouluyrittäjä
IKÄ: 51
ASUINPAIKKA
: Espoo
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Valosta ja kevään ensi merkeistä
LEMPIVÄRI: Mustan ja valkoisen lisäksi sininen ja liila
LEMPIMATERIAALI: Luonnonmateriaalit
SUOSIKKIPAIKKA: Haaveissani palaan Bahaman rannoille
LEMPIKORU: Ihollani on ikuisia koruja, tatuointeja
LEMPILEIKKI: Korttipelit


Miten leikki näkyy elämänasenteessasi?

Positiivisuutena varmasti eniten, ajattelen ettei asioihin pidä suhtautua liian vakavasti. Pilke silmäkulmassa ja leikkisyys, niillä selviän arjen haasteista ja toisaalta niillä myös arki muuttuu juhlaksi. Pukeutumisella on helppo ilmaista leikkisää mieltä.

Varpu-mekko mustassa Perla-kuosissa toimii arjessa ja juhlassa riippuen siitä, kuinka sen asustaa. Anitra valitsi mekon kanssa Saimi-neuletakin vaaleanpunaisena. Korvissa Kirsikankukka-korvakorut ja ranteessa Pohjola-rannekorut.

Miten kuvailisit pukeutumistyyliäsi?

Luotan siihen, että ajattomuus ja laatu kestää. Haluan, että vaate on monikäyttöinen ja muuntuu moneen tyyliin. Sama mekko käy päivään lenkkareiden kanssa, rannalle varvastossujen kanssa ja vielä iltaan vaihtamalla korkosandaalit jalkaan. Laatu materiaaleissa ja työnjäljessä ovat minulle tärkeitä seikkoja, samoin kestävästi valmistetut tuotteet.

Miten tyylisi syntyi, mistä inspiroiduit?

Asustaminen luo tyylini, ja tapani pukeutua muuntuu hieman koko ajan. Tällä viikolla saatan pukea asun tietyllä tavalla, mutta muutaman viikon päästä kaipaan vaihtelua ja saatan vaihtaa maiharit lenkkareihin. Matkoilla inspiroidun katumuodista, voin istua kahvilassa ja katsella ohikulkevia ihmisiä. Inspiroidun kaikenikäisten pukeutumisesta. Pukeudun kesäisin hulmuviin helmoihin ja talvella taas suosin pörröisiä neuleita, vuodenajat vaikuttavat muutenkin kuin lämpimyyden kannalta pukeutumiseen.

Anitra valitsi Aarikan kevätmallistosta Paola-paidan Perla-kuosissa ja oliivinsävyisenä, sekä Tuike-housut samaa kuosia. Kaulassa on vaaleanpunaiset ja keltaiset Aito-helmet. Sormus Passion ja Metsä. Ranteessa Pohjola-korut vaaleanpunaisena.

Mikä on suosikkituotteesi Aarikan valikoimasta muodin ja korujen osalta?

Vihreät Tuike-housut ja Paola-pusero ovat suosikkini. Ne ovat niin mukavat yllä, ja asu on ihan oman oloinen. Tämä sopisi hyvin myös matkapuvustoon. Saisin vaihtelua asuun yhdistämällä housut välillä collegeen ja puseron hameeseen. Koruista pidän eniten sormuksista ja korvakoruista, mutta myös puuhelmet tuntuvat raikkaalta valinnalta.

Jos olisit joku Aarikan koruista, mikä olisit?

Kirsikankukka-korvakorut puhuttelevat minua, ja näen niissä kevään lähestymisen sekä luonnon heräämisen symboliikkaa. Saan niistä voimaa siirtyä valoisampaa aikaa kohti.

Kirsikankukka- ja Kukkaset-korvakorut sekä Pohjola-rannekorut ovat kevään uutuuksia. Kultainen Elena-pikkulaukku käy moneen asuun.

Miten ilmaiset itseäsi korujen kautta?

Käytän paljon rannekoruja ja sormuksia. Haluan että korulla on jonkinlainen merkitys, ja että koru koskettaa minua. Ihollani on useita pysyviä koruja tatuointien muodossa, ne kiertävät käsiäni köynnösten tapaan. Kotimaisuus, luonnonmateriaalit ja laadukkuus ovat minulle tärkeitä seikkoja.

Muistatko jonkin Aarikan tuotteen lapsuudestasi tai nuoruudestasi?

Muistan suurikokoiset helmet isoäideilläni ja myös äidilläni. Itselläni oli pitkässä tukassani aina Pom pom -hiuspompulat saparoissa, leteissä tai ponnarissa.

Mustat Pohjola-helmet ja punaiset Suometar-helmet koristavat Anitran kaulaa. Korvakorut ovat Sofia-renkaat. Kaulassa myös hopeinen kirjain-koru.

Kuinka suuri merkitys suomalaisella muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

Kotimaisuudella on suuri merkitys! Haluan tukea kotimaista muotoilua ja nostaa suomalaista osaamista. Korostan myös sen merkitystä, että yritys työllistää suomalaisia. Suosin mielelläni kotimaista vaatetuotantoa, ja olen ollut iloinen nähdessäni Aarikan siirtyneen myös muodin puolelle. Kevään mallistosta löysin monta suosikkia myös näiden kuviin valitsemieni lisäksi.

Miten Aarikan tarina koskettaa sinua?


Aarikan tarina, naisten vahvuus yrittäjinä ja lähituotanto, nämä ovat kaikki suuressa roolissa. Naisyrittäjänä haluan tukea muitakin naisia, jotka työllistävät meillä väkeä. Itselläni on takana 25 vuotta yrittäjyyttä ja Aarikka on esikuva senkin suhteen. Aarikan 70 vuoden tarina on huikea esimerkki vahvoista naisista ja siitä, mitä saadaan aikaan, kun tehdään yhdessä.

Anitran punainen mekko on Aarikan Miliina-mekko punaisessa Tuovi-kuosissa.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää