Sanna Raatikainen

Sanna Raatikainen

Yhdennessätoista Leikki ei lopu -jaksossa vierailimme yrittäjä Sanna Raatikaisen kotona, joka on täynnä pehmeitä sävyjä ja lempeää tunnelmaa. Lue juttu ja selvitä, mistä Sanna inspiroituu ja miten Aarikka istuu hänen kotiinsa.

Pehmeitä sävyjä ja lempeää tunnelmaa.

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: Sanna Raatikainen
AMMATTI: yrittäjä
IKÄ: 45
KOTI: Rivitalo 93 m2 Helsingissä
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Puutarhan laittamisesta
LEMPIVÄRI: Kaikki vaaleat pehmeät ja rauhalliset värisävyt
LEMPIMATERIAALI: Luonnonmateriaalit puu, kivi, pellava
SUOSIKKIPAIKKA: Merenranta
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Kylmä roséviini ja ruokana uudet perunat sekä paistettu kala
LEMPILEIKKI: Olen monet kerrat haaveissani sisustanut unelmien kotini tai kesämökin, eikä se leikki lopu ikinä  ”Asumme Helsingissä, rauhallisella lapsiperheiden kansoittamalla asuinalueella rivitalossa, jonka tilat jakautuvat kahteen tasoon. Alakerta on pyhitetty oleskelulle ja olohuone, ruokatila sekä keittiö ovat yhtä ja samaa tilaa. Kotimme ovat aina olleet vaaleita ja tunnelmaltaan pehmeitä. Sisustajana suosin luonnonmateriaaleja; puu, kivi sekä puuvilla ja pellava ovat valintojani. Värisävyt löytyvät valkoisen ja hiekan värimaailmasta, liukuen pehmeistä valkoisen sävyistä kohti ruskeaa. ”

 

Miten leikki näkyy kodissasi? 

En suhtaudu sisustamiseen liian vakavasti, vaan leikin kautta. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä, eikä liian kohdillaan. Rentous ja boheemius näkyy kodissani ja suhtautumisessani elämään noin isommassakin skaalassa.

Miksi elämään pitäisi suhtautua enemmän leikillä?

Kiireisen arjen keskellä on ollut pakko opetella olemaan armollinen ja suhtautua asioihin leikillä. Joskus aika ei riitä siivoamiseen, joten silloin pompitaan takkipinojen yli, kunnes aika antaa periksi kokonaisuuden hallitsemiseen. Pieni kaaos ei ole maailmanloppu, tosin puhdasta pitää olla.

Ruustinnat ja Keisarinna villanruskean sävyssä.

Mikä on suosikkituotteesi Aarikan valikoimasta?

Pellavamekot ovat suosikkejani. Minulle oli uutta sekä ihanasti yllättävää, että Aarikka valmistaa vaatteita. Vaatteissa toistuu sama helppous ja vaivattomuus kuin sisustamisessa. Pellava on materiaalina armollinen, sillä pieni ryppyisyys vain kaunistaa sitä. Suosikkejani Aarikan sisustusmallistosta ovat salaattiottimet sekä kakkulapio ja pidän erityisesti puunsävystä niiden varsissa.

Mitkä tuotteet valitsit Aarikan valikoimasta omaan kotiisi ja miksi?

Tykkään kovasti luonnonmateriaaleista ja pehmeistä sävyistä, kuten jo aiemmin kerroin. Salaattiottimet ja kakkulapio sopivat täydellisesti kattauksen tunnelmaan ja panostan kauniiden kattausten tekemiseen paitsi juhlissa, myös arkiruokailussa. Pässit sopivat väritykseltään jo valmiiksi mustavalkoiseen astiakaappiini, kuin olisivat aina siellä olleet. Ne tuovat hauskaa leikkisyyttä kulhojen ja tarjoiluastioiden pinoihin.

Muistatko jonkun Aarikan tuotteen nuoruudestasi?

Muistan nuorena saaneeni ystävältäni lahjaksi puisen Aarikan kaulakorun. Vuosien kuluessa koru on valitettavasti kadonnut, mutta muisto siitä jäi.

Ikoninen Pässi valikoitui Sannan kotiin.

Miten kotisi värimaailma syntyi? Mistä inspiroidut?

Kokonaisuus on koostunut omista mieltymyksistäni. Oma tyylini on värien suhteen aina ollut jotakuinkin sama, luonnollista ja vaaleaa. Valkoinen, kerma, hiekka, cappuchinon ruskea sekä mustaa ryhdittämässä vaaleita sävyjä, niistä inspiraatio. Inspiroidun myös luonnosta löytyvistä väreistä, ulkomaanmatkoilla näkemistäni paikoista ja tapaamistani ihmisistä.

Mitkä Aarikan väreistä sopivat parhaiten kotiisi?

Musta, valkoinen ja puun sävyt solahtavat kotiini luontevasti. Myös uusi greigen sävy sopii meille erittäin hyvin.

Millainen sisustustyylisi on?

Rento, vaaleasävyinen ja boheemi. Meillä näkyy ripaus tanskalaista sisustamisen vaivattomuutta. En ole merkkiuskollinen sen suhteen, että suosisin vain yhtä ja samaa valmistajaa, vaan sukkuloin vaivatta eri valmistajien mallistoissa valiten suosikkini.

Sannan suosikkeihin kuuluvat myös Puisto-salaattiottimet. Vasemmalla vieressä Puisto-alusta.

Haaveiletko vielä jostain kodin sisustukseen liittyen?

Hankkisin designvalaisimia joka huoneeseen, jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Yksi ajaton detalji voi nostaa huoneen tunnelman seuraavalle tasolle. Haaveilin pitkään alakerran seinäpintojen maalaamisesta ja toteutimme sen pääsiäisloman aikaan. Nyt haaveet kohdistuvat pihan ja puutarhan laittamiseen.

Millaiset materiaalit ja kuosit puhuttelevat sinua?

Luonnonmateriaalit ovat lähellä sydäntäni ja niistä puuvilla, pellava ja sametti ovat suosikkejani. Kuosit eivät sinällään ole juttuni, ellei väriyhdistelmä ole hyvin hillitty, kuten vaikkapa beigeä ja valkoista raitaa. Luonnonkivessä kuvio saa näkyä ja kivitasot sopisivatkin hyvin kotiimme.

Mitkä seikat ovat sinulle tärkeitä sisustustuotteiden valinnassa?

Ajattomuus on ensisijaisen tärkeää, teen hankintoja sillä ajatuksella. Oli kaluste tai esine muotia tai ei, sillä on paikkansa kodissani vuodesta toiseen. En vaihda sisustusta trendien mukaisesti. Vuodenajat vaikuttavat materiaalivalintoihini: kesäksi valitsen keveämpää ja talveksi kuorrutan sohvat samettityynyin ja muhkein villahuovin.

Mamselli-tarjoiluvati sopii myös kynttilöille.

Tauluilla on merkityksellinen rooli kotonasi. Kerro siitä?

Rakastan taidetta, mutta toistaiseksi nautin siitä lähinnä museoiden seinillä. Oman kotini seinillä on paljon kehystettyjä printtejä ulkomaan reissuilta sekä vuosien saatossa hankittua grafiikkaa, jotka luovat kiinnostavuutta tilaan.

Työsi sisustamisen parissa antaa aitiopaikan suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

Olen tehnyt pitkän uran sisustusalan yrittäjänä ja suunnitellut omaakin mallistoa. On vaikea pukea sanoiksi sitä, miten jokin asia nousee muita tärkeämmäksi, mutta sen vain aistii. Olen kiertänyt työn vuoksi sisustusalan messuja ja nähnyt laajasti sisustuksen tuulia.

Millaisen kimpun sijoittaisit Aarikan maljakkoon?

Asettelisin Kupla-maljakkoon erilaisia puunoksia ja paljon vihreää. Lempioksiani ovat luonnolliset, kuin oman pihan puusta napsitut oksat, kuten mustaherukan- ja omenapuunoksat sekä norjanangervon oksat.

Kakun alla Puisto-alusta. Taustalla Nuppu-pyyhe beigenä ja Puisto-kakkulapio.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää