Nana Simelius

Nana Simelius

Kahdeksannessa Leikki ei lopu -jaksossa tutuistuimme valokuvaaja Nana Simeliuksen kotiin, jossa on tilaa luovuudelle ja leikille. Mutta mikä on Nanan lempileikki?

''Leikki on isosti elämäntapa ja kokonaisvaltainen elämänasenne.''

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: Nana Simelius
AMMATTI: Valokuvaaja
IKÄ: 36
KOTI: Omakotitalo Turussa, tilaa 5 h ja k. Neliöt 168 m2
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Yhdessäolosta, unelmoimisesta ja uuden luomisesta
LEMPIVÄRI: Kylmien ja lämpimien värien elokuvalliset liitot
LEMPIMATERIAALI: Silkki ja puu
SUOSIKKIPAIKKA: Oma koti ja vene saaristomaisemissa
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Vastapaahdettu kahvi ja Pho-keitto
LEMPILEIKKI: Seikkailuleikit lasteni Mein ja Alfonsin kanssa”Asun perheeni kanssa omakotitalossa Turussa, ja kotimme on värikäs sekä leikkisä. Taide ja värikylläiset kalusteet täyttävät kotimme tiloja. Valokuvaajana kaipaan harmaata, neutraloivaa sävyä ja maalasimmekin sillä seiniä kotona. Kotini ja tyylini on silti kaikkea muuta kuin harmaata. ”

 

Mitä leikki merkitsee sinulle? 

Leikki on isosti elämäntapa ja kokonaisvaltainen elämänasenne. Ajattelen sen olevan uuden tutkimista, ihmettelyä ja asioiden uudelleenjärjestelyä.

Miten leikki näkyy kodissasi?

Kotimme on leikkien alusta, ajattelen, ja ensisijaisesti lasten paikka. Väljyyttä, tilaa, pehmeyttä ja lämpöä, sitä haluan kotini olevan. Kotonamme on paljon mahdollisuuksia lasten leikeille ja leikit leviävätkin kaikkiin huoneisiin. Koti on tärkeä myös meille puolisoni Juhanan kanssa, teemme luovaa työtä ja oman kodin pitää olla inspiroiva tila.

Miten leikkiin uskaltaa heittäytyä?

Mitä vähemmän kurttuotsaisesti itseensä suhtautuu, sen helpommin leikkiin pääsee mukaan. Leikki ruokkii luovuutta ja luovaa elämänvirtaa.

Miksi elämään pitäisi suhtautua enemmän leikillä?

Sitä rikkaampaa ajattelen elämän olevan, mitä enemmän annan leikille sijaa. Elämäni parhaat kokemukset, muistot ja yhteys ovat syntyneet leikin ilmapiirissä. Silloin arki ei ole käsikirjoitettua, vaan mieli pysyy avoimena aina uudelle. Leikin kautta löytää aina ytimensä.

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit omaan kotiisi ja miksi?

Valitsin kuvauksiin värikkään jättipässin, jota rakastan. Aion hankkia samaisen pässin pienempänä ja sen paikka tulee olemaan lasten maalauksien alla, eteisen kaapin päällä. Aarikan saunatuotteet ovat ihana löytö. Olen kova saunomaan ja tuotteet sopivat tummasävyiseen kylpytilaamme hienosti. Saunominen on meille ihana tapa viettää aikaa yhdessä. Myös Aarikan kynttilänjalat ovat listalla, kun mietin kotiin tehtäviä hankintoja.

Mikä Aarikan tuotteista on sinulle merkityksellisin?

Olen tutustunut Aarikkaan vasta parin viimeisen vuoden aikana. Sain mahdollisuuden kuvata Jenni Vartiaisen Sano se ääneen -korumalliston mainoskuvat Aarikalle ja kuvauksien aikana Jennin koruista tuli minulle henkilökohtaisesti arvokkaita esineitä. Niissä on kaikki kohdallaan  niin muotoilullisesti kuin muotokielen persoonallisuuden suhteen.

Kuinka suuri merkitys suomalaisella muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

Valitsen tuotteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Tarinat kalusteiden tai esineiden takana ovat minulle tärkeitä. Kun jokin tuote iskee sydämeeni, hankin sen. Ainoat hankinnat, joita olen katunut, ovat olleet liian neutraaleja ja persoonattomia.

Kupla-maljakko meripihkan värisenä ja Kultatuikku-kynttilälampetti.

Miten Aarikan tarina koskettaa sinua?

Leikki ei lopu -sarjan tarinat henkilöiden takana ja Kaija Aarikan omista ajatuksista kertova teksti koskettaa. Leikin, värin ja muodon sanoittaminen osuu tunteisiini. Myös kyky uudistua ja tulla löydetyksi uudella tavalla on kiinnostavaa ja sehän on leikkiä parhaimmillaan.

Miten kodin värimaailma syntyi, mistä inspiroiduit? Mitkä Aarikan väreistä sopivat parhaiten kotiisi?

Meidän kotimme värimaailma on syntynyt luontevasti lasten vallatessa kodin. Olemme puolisoni Juhanan kanssa väri-ihmisiä ja kotimme on kirkkaiden ja pehmeiden värien yhdistelmä. Lastenhuoneiden värimaailma levisi kaikkialle, samoin lasten leikit. Värien lisäksi meillä on mustaa, valkoista ja harmaata.  Valokuvaajana kaipaan harmaata, neutraloivaa sävyä ja maalasimmekin sillä seiniä kotona. Lähes kaikki Aarikan väreistä sopivat meille. Värikkään kodin valinnat vaativat myös tilaa ympärilleen. Rakastan runsautta, mutta omassa kodissa on myös väljyyttä ja tilaa taiteelle sekä persoonallisille kalusteille.

Millainen sisustustyylisi on?

Tyyliini kuuluu kaikkea mahdollista. Kalusteita laadukkaista designbrändeistä aina kirpputorilöytöihin ja Ikeaan. Muutamista kestävistä kalusteista, kuten sohvasta, olen valmis maksamaan enemmän, koska tiedän niiden kestävän vuosikymmeniä. Adean sohva on olohuoneemme keskipiste. Kaikki elämä ja sisustus syntyy sen ympärille. Kirpputoreilta teen aivan hulluja löytöjä  tavaroita, joita kukaan muu ei huoli. Kotimme on yhdistelmä erilaisia tyylejä.

Nuppu-kylpypyyhe vihreänä. Taustalla Ruustinna ja Keisarinna lakatun puun sävynä.

Miten Aarikka istuu pukeutumiseesi ja tyyliisi?

Tapani pukeutua jatkaa samaa henkeä, kuin kotini sisustus. Valokuvaajana kuvaan paljon muotia ja kiinnostukseni kuoseihin, väreihin ja muotoiluun näkyy myös omassa pukeutumisessani. Aarikka on muotibrändinä kiinnostava – laadukkaat materiaalit ja kestävyys kohtaavat. Kuosit ovat kiinnostavia ja innostun poikkeuksellisista ratkaisuista.

Mikä onnistui mielestäsi parhaiten tässä kodissa? 

Kodissamme on lämmin tunnelma, joka syntyy meidän asukkaiden persoonista ja muistoista. Kaikkien kädenjälkeä on esillä kodissamme. Voin hyvin, kun siirrän katsettani huonetilasta toiseen kotonamme ja näen kaikkialla viittauksia rakkaisiin ihmisiin.

Nanalla käsissään lemmikkiin pukeutunut Bertta-laukku

Oletteko joutuneet tekemään kompromisseja kodin sisustamisessa? Mitä olisit tehnyt toisin?

Ostimme omakotitalomme todella nuorina kymmenkunta vuotta sitten ja teimme remontin rajallisella budjetilla. Kaikki on tehty itse ja isolla sydämellä. Oman kodin laittaminen on valtava etuoikeus ja suurimman osan ajasta koen, että kaikki on juuri näin oikein hyvin. Hetkellisesti saatan haaveilla isommista seinäpinnoista vaikkapa taiteelle, mutta olemme äärimmäisen onnellisia kodissamme.

Työsi muotikuvauksen parissa antaa aitiopaikan suomalaisen suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

Näen valtavasti uutta työssäni ja elän seuraavassa sesongissa kuvauksien suhteen. Haluan keskittyä olemaan minä, enkä murehtia asuani. Siksi valitsen laadukkaita ja omanoloisia asuja. Aarikan vaatteissa nauravainen ja räiskyvä luonteeni voi hyvin. Valitsen usein voimavaatteita, jotka kuvaavat persoonaani ja asustan ne hassuin kengin, laukuin sekä koruin. Kuvissakin korvissani oleviin suuriin Aarikan korvakoruihin rakastuin, ne tekevät mustavalkoisestakin asusta omanlaisen.

Nuppu-sarjan saunakiulu ja -kauha edessään vohvelikankainen Nuppu-pyyhe.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää