Mona Tähtinen

Mona Tähtinen

Kymmenennessä Leikki ei lopu -jaksossa vierailemma kakkutaiteilija ja stylisti Mona Tähtisen kotona. Leikki on Monalle lupaa kyseenalaistaa ja tapa oppia. Lue juttu ja tutustu Monan kotiin.

''Leikki antaa luvan kyseenalaistaa''

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: Mona Tähtinen
AMMATTI: Kakkutaiteilija, stailisti
IKÄ: 38
KOTI: Lauttasaari, kerrostalo, 68m
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Keskeneräisyydestä – alkujen ja loppujen tarpeettomuuden tai tarpeellisuuden tutkailusta
LEMPIVÄRI: Keltainen
LEMPIMATERIAALI: Puu
SUOSIKKIPAIKKA: Merenranta
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Heti veden jälkeen tumma rommi sekä leipä, voi ja kesän tomaatit
LEMPILEIKKI: Hippa, ehdottomasti hippa”Asun Lauttasaaressa, vanhassa kerrostalossa tyttäreni kanssa. Kotimme on vanhan talon yläkerroksissa ja sieltä aukeavat näkymät niin vilkkaalle kadulle, kuin rauhaisalle piha-alueelle. Meillä on molemmilla omat makuuhuoneemme, suuri olohuone ja kiva keittiö. Sisustuksemme on yhdistelmä uutta ja vanhaa – sanoisin, että enemmän vanhaa. Rakastan vanhoja elämää nähneitä kalusteita.”

 

Mitä leikki merkitsee sinulle? 

Leikki on minulle tapa jäsentää ja käsitellä elämää sekä maailmaa. Se on tapa olla. Nuorempana vietin aikaa yksikseni busseissa sekä kahviloissa ja kirjoitin tarinoita ohikulkijoista. Nykyään varaan taas säännöllisesti studiolle leikkiaikaa. Tutkin materiaaleja ja työvälineitä – annan itselleni erilaisia haasteita ja sääntöjä, jotka ohjaavat pois itsestäänselvyyksien luota. Esimerkiksi päätän, että saan valita yhdestä kotikeittiön laatikosta tavaran ja se on ainoa työkalu, jota saan käyttää apuna seuraavan kakun kanssa studiolla.

Ajattelen, että leikki antaa luvan kyseenalaistaa. Se oikeastaan jopa yllyttää siihen. Leikki on mielestäni paras tapa oppia.

Miten leikki näkyy elämässäsi?

Leikki ohjaa eteenpäin. Se varmistaa, että mieli pysyy uteliaana. Kuvaan tarvetta sellaiselle sisäiselle leikille ehkä vähän hassusti sanomalla, että aivojen on päästävä vaeltamaan. Säännöllisesti on siis varattava aikaa olla yksin ja antaa mielen prosessoida, tutkia ja käsitellä. Se tuntuu lähes siltä, että katselee omia ajatuksiaan sivullisena. Se auttaa oivaltamaan ja luomaan uutta.

Miten leikkiin uskaltaa heittäytyä?

On uskallettava unohtaa virheiden tai epäonnistumisen mahdollisuus ja sietää epävarmuutta sekä keskeneräisyyttä. Oikeastaan pitäisi ehkä jopa pyrkiä virheisiin, koska silloin tulee tehtyä asioita toisella tapaa. Sitä saattaa ajautua löytämään jotain varsin kiinnostavaa, kaunista tai jopa nerokasta. Niin ei ikinä käy, jos tekee asiat aina oikein ja juuri niin kuin ne on aina ennenkin tehty.

Miten kodin värimaailma syntyi, mistä inspiroiduit? Mitkä Aarikan väreistä sopivat parhaiten kotiisi?

Meillä on aina käytetty värejä ja leikitty väreillä. Eri ajassa erilaiset sävyt ja värit sekä niiden yhdistelmät tuntuvat herkullisilta. Vuodenajat ja kaivatut tunnelmat ohjaavat valintoja. Ihana vihreä ja musta istuvat Aarikan väreistä tänne meille parhaiten.

Millainen sisustustyylisi on?

Tarinallisuus on kiehtovaa, joten vanhat ja käytetyt esineet vetävät minua puoleensa. Olen rento ja kokeileva sisustaja. Haluan luoda omaan tilaani paljon kerroksia ja eri tiloihin erilaisia tunnelmia. Kotona sisustus muuttuu ja löytää muotonsa hiljalleen.


Monan upea kakku allaan Kuningatar-tarjoiluvati. Pieni tarjoiluvati on Mamselli ja taka-alalla Kuningattareen sopiva lasikupu. Kukan maljakkona korkea Kupla-maljakko.

Millaiset materiaalit ja kuosit puhuttelevat sinua?

Luonnolliset materiaalit ja niiden erilaiset pinnat puhuttelevat minua. Koen, että on tärkeää miltä materiaali tuntuu ja miltä sen voi kuvitella tuntuvan ilman fyysistä kosketusta. Pidän kuoseista, jotka kannattelevat ja ohjaavat katsetta. Viime vuosina olen huomannut, että etsin kuoseista ja muodoista liikettä. 

Työsi kakkutaiteen parissa antaa aitiopaikan suomalaisen suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

Ajattelen, ettei se ole kovin tietoinen prosessi vaan jonkunlainen symbioosi. Ympärillä oleva ja näkyvä vaikuttaa jo tiedostamattaankin omaan työhön. Toisaalta taas erilaiset vaiheet omassa työskentelyssä ja kädenjäljessä ohjaavat sitä toistavan muotoilun luokse.

Värikäs kimppu yhdistettynä Aarikan vaapeanpunaiseen Kupla-maljakkoon. Edustalla myös minimaljakko samassa sävyssä.

Oletko saanut Aarikan tuotteita lahjaksi tai mukaan vaikkapa lapsuudenkodistasi? 

Sain nuorempana isotädiltäni syntymäpäivälahjaksi Aarikan puiset helmet. Ne ovat edelleen tallella ja löytyvät nyt tyttäreni korurasiasta.

Kotisi kesäinen ilme syntyy Aarikan tuottein. Mitä valitsit kotiisi?

Valitsin meille ruukkuja ikkunalaudan yrttitarhaa varten ja maljakoita tuoreita leikkokukkia varten. Valitsin kynttilänjalkoja takan luo tunnelmaa luomaan nyt kesällä, kun itse takaa tulee harvoin käytettyä. Kakkuvati tuntui hyvin luonnolliselta valinnalta. Hiljattain valmistunut mustavalkoinen teos pääsi sen päälle kuvattavaksi.

Mistä tunnelma kotiisi syntyy?

Tyttäreni ihastui asunnossa ensimmäiseksi nariseviin lattialautoihin ja vanhoihin painaviin puisiin oviin. Niiden ympärille rakennettu tunnelma syntyy tummista pinnoista, sopivasta määrästä värejä ja luonnollisista materiaaleista. Viimeistelen tunnelman uusien ja vanhojen huonekalujen sekä esineiden yhdistelemisestä.

Pöydällä lähes koko kynttilähovi. Mustana Keisarinna, Ruustinna, Linna, Prinssi ja Kupla. Takan reunalla hopeana Miniprinssi.

Jos saisit valita vain yhden Aarikan tuotteen, mikä se olisi?

Valitsisin mustan Keisarinna -kynttilänjalan. Se soveltuu mainiosti myös kakun alle.

Puu on Aarikan kantava voima ja tunnetuin materiaali, millainen merkitys sillä on materiaalina sinulle?

Lapsuuden haaveammattini oli puuseppä. Sain sedältäni, joka on hienopuuseppä, ala-asteikäisenä lahjaksi puukon ja se oli pitkään suurin aarteeni. Puu on siis kiehtonut materiaalina jo pitkään. Se on lämmin ja luonnollinen. Minusta on edelleen, kuten jo lapsuudessani, yhtä äimistyttävää, kuinka erilaisia värejä, tuoksuja ja ominaisuuksia eri puulajeilla on.

Mikä Aarikan tarinassa ja historiassa koskettaa sinua?

Inspiroivinta on mielestäni se, että yksinkertaisuudessaan luovan ongelmanratkaisun, eli siis leikin kautta, on syntynyt kokonainen ja vahva yritys sekä tunnistettava luovuuden jatkumo.


Nuppu-ruukut ja -kulhot sopivat mainiosti yrteille.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää