Johanna Marin

Johanna Marin

Tutustu yrittäjä Johanna Marinin kotiin. Johannan mielestä elämään pitää suhtautua leikillä, sillä se tuo arkeen ja juhlaan kepeyttä sekä luo uusia kokemuksia. Mutta miten leikki näkyy hänen kotonaan?

''Aina on hyvä vähän seikkailla.''

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: Johanna Marin
AMMATTI: Yrittäjä, Magical Pond-iglukylän perustaja ja Yhdessä-pöydän suunnittelija
IKÄ: 45
KOTI: Kerrostalokoti, 150m2 Kampissa Helsingissä, asun mieheni ja tyttäremme kanssa
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Valosta
LEMPIVÄRI: Ruskean sävyt
LEMPIMATERIAALI: Puu
SUOSIKKIPAIKKA: Kuusamo ja Välimeren rantakohteet
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Aasialainen ruoka ja juomana vesi
LEMPILEIKKI: Mielikuvaharjoitus maailmanympärimatkasta ja yhdessä pelattavat lautapelit”Asun Helsingissä, mutta olen kotoisin Kuusamon Rukalta, lumihankien keskeltä.  Kotimme on vanhassa talossa Helsingin keskustassa, kävelymatkan päässä kaikkialta. Olemme aiemmin asuneet rakentamissamme omakotitaloissa, mutta tyttäremme koulun vuoksi muutimme keskustaan ja kerrostaloon. Kotimme sisustus on klassinen ja ajaton. Rakastan kotimme valoisuutta ja suuria ikkunalautojen reunustamia vanhoja ikkunoita.”

 

Miten leikki merkitsee sinulle?

Iloa ja vapautumista sekä sitä, että saa olla aivan oma itsensä.

Miten leikki näkyy kodissasi?

Meillä on suunnittelemani pyörivä Yhdessä-pöytä, ja se tuo aina ihana leikkisän olon illanistujaisiin sekä perheen yhteisiin ruokailuihin. Olen suunnitellut pöydän itse. Se koostuu kahdesta päällekkäisestä pyöreästä tasosta, joista ylempi pyörii mahdollistaen vaikkapa tarjoilun helppouden.

Miten leikki näkyy elämässäsi?

Annamme seikkailuille mahdollisuuden! Kakkoskodissamme Rukalla lähdemme metsään illalla, ja heittäydymme hangelle katselemaan revontulia ja tähtitaivasta. Yksi rakkaimmista muistoistani on seuraava: kerran vielä omakotitalossa asuessamme, kesäkuun alussa istuimme naisten kanssa iltaa meillä, kaukana häämötti vihreä pelto. Mietimme, että onpas kaunis, mitähän siellä on? Päädyimme kirmaamaan pellolle metsän poikki, mekkojen helmat hulmuten, ja ihastelimme sitä kauneutta. Tämän muistamme aina.
Yhdessä-pöydän päällä Aarikan Kupla-maljakot.

Miksi elämään pitäisi suhtautua enemmän leikillä?

Se tuo arkeen ja miksei juhlaankin kepeyttä ja luo kokemuksia nykyhetkessä. Tilanteita harvemmin suunnitellaan, ne vain tapahtuvat. Tällaiset yhdessä koetut hetket yhdistävät perhettä ja ystäviä.

Miten Aarikka liittyy sinun muistoihisi?

Muistan elävästi erään joulun, kun olin noin kuusivuotias. Sain siskoni kanssa joulupukilta lahjaksi Aarikan puuhelmet ranteisiin ja kaulaan. Minä sain siniset, ja sisko sai punaiset. Ihastelimme niitä koko suvun voimin. Joulupäivän aamuna halusin laittaa korut päälleni, mutta mistään ei löytynyt minun korujani.  Ne olivat ilmeisesti vahingossa menneet roskiin lahjapapereiden joukossa. Etsimme niitä vielä roskiksestakin, mutta emme löytäneet. Sitä harmitellaan ja muistellaan aina jouluisin.

Mikä on suosikkituotteesi Aarikan valikoimasta?

Keisarinna-kynttilänjalat. Niitä olen vuosien ajan kerännyt ja omistankin useamman värin ja koon.
Aarikka Nuppu-valaisin, Prinsessa-kynttilänjalka ja Ruustinna-kynttilänjalka puisenaPianon päällä Nuppu-valaisin ja Ruustinna-sekä Prinsessa-kynttilänjalat. Taustalla Pässi-huopa.

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit kotiisi ja miksi?

Värimaailman mukaan valitsin kotiini sopivia tuotteita, samalla täydentämään jo olemassa olevaa kokoelmaa. Kodin valkoiseen ja ruskeaan väriskaalaan sopi mielestäni hyvin uusi ruskean sävy Keisarinna-kynttiläjalasta. Samaa ruskeaa teemaa jatkamaan valitsin huovan ja tyynyn. Lisäksi valitsin Mamselli-kakkuvadin meiltä aiemmin rikkoontuneen tilalle, ja sen kaveriksi kakkulapion.

Kuinka suuri merkitys suomalaisenna muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

Erittäin suuri. Pyrin aina ostamaan kotimaista, mikäli sellainen on saatavilla. Yrittäjänä tämä on minulle tärkeä asia.

Millainen sisustustyylisi on?

Tyylini on aika klassinen, valkoista ja ruskean sävyjä. Piristän ilmettä tarpeen mukaan sesongin värisillä tyynyillä ja vilteillä, niillä saa kätevästi muokattua sisustusta. Kukat antavat myös ilmettä, ja leikkokukkia rakastan. Haluan muokata sisustusta juhlapyhiin sopivaksi ja piensisustuksen avulla se onkin helppoa.

Miten Aarikka istuu kotisi tyyliin?

Aarikka passaa kotiini erittäin hyvin, koska tuotteet ovat puisia ja tyylikkäitä. Pyöreät muodot ihastuttavat minua leikkisyydellään. Tuotteet sopivat kivasti myös meidän pyörivän pöydän ympärille. Keisarinna-kynttiläjalkoja asettelen mielelläni valkoisen pianomme päälle useamman kynttilänjalan kokonaisuuksiksi.
Asetelma Prinsessa-kynttilänjalkoja seuranaan Kupla-maljakko, Mamselli-tarjoiluvati ja Puisto-kakkulapio.

Miten taustasi tai lapsuudenkotisi ovat vaikuttaneet kotisi sisustukseen ja valintoihisi?

Äitini rakasti kaikkea kaunista, ja meillä oli jo lapsuudessani paljon kotimaista muotoilua.  Äidin suosikkeja olivat Aarikka ja Marimekko. Sisustaminen oli tärkeää äidille, sillä hän viihtyi paljon kotona.

Millaisen kimpun sijoittaisit Aarikan maljakkoon?

Värikkään ja vähän boheemin.  Asun onnekkaasti ihanan kukkakaupan yläpuolella, ja kotimme ei ole päivääkään ilman leikkokukkia. Sieltä tilasin kimpun kuvaustakin varten. 

Mistä tunnelma kotonasi syntyy?

Rauhallisesta värimaailmasta, joita piristän leikkokukilla. Pehmeät luonnonmateriaalit ovat myös lähellä sydäntäni.

Mikä Aarikan tarinassa ja historiassa koskettaa sinua?

Lainaan Kaija Aarikan ajatusta: ”Somerolaisesta lapsuudenkodista Kaija oli ottanut mukaan työmoraalin ja huolellisuutta, mutta ennen kaikkea taidon nähdä luonnossa sen yksityiskohdat. Arjen kauneuden, Kaija ajatteli, jota Aarikan muotoilu välittää tänäkin päivänä miljooniin koteihin ympäri maailman.”

Tässä on paljon samaa kuin siinä, mitä minä sain Kuusamon kodista eväitä matkalleni. Äidiltä sain kauneudentajun, isältä leikkisyyden sekä rohkeuden heittäytyä yrittäjäksi ja työhön ihmisten pariin. Tämä näkyy lapsuudenkotini maisemiin rakentamamme Magical Pond -iglukylässä luonnonmateriaalin eli puun ympärille rakennetussa kokonaisuudessa, sekä luonnon kauneudessa ja kunnioituksessa. Sekä tuo samainen leikkisyys toistuu suunnittelemassani pyörivässä Yhdessä-pöydässä.

Mitä paketoisit lahjaksi Aarikan valikoimasta?

Lahjaksi ystävälleni veisin jonkun Aarikan kynttiläjaloista.
Keisarinna-kynttilänjalka villanruskeana vieressään villanruskea ja lakattu, puinen Prinsessa.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää