Johanna Jämsä

Johanna Jämsä

Sisustussuunnittelija Johanna Jämsän koti on kodikkuuden ja tyylikkyyden balanssi. Mutta miten kotiin istuu Aarikan Pässi tai näyttävä Keisarinna-valaisin? Lue juttu ja kurkkaa Johannan kotiin.

''Leikki ja luovuus ovat sukulaisia''

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: Johanna Jämsä
AMMATTI: Sisustussuunnittelija @dekotila
IKÄ: 54
KOTI: Kerrostaloasunto 1912 rakennetussa kivitalossa Helsingin Etu-Töölössä. Tilaa 78 m2. 3 h ja keittiö sekä eteinen.
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Tyylien sekoittamisesta.
LEMPIVÄRI: Vihreän sävyt kiinnostavat nyt.
LEMPIMATERIAALI: Luonnonmateriaalit. Suosikkejani ovat pellava, juutti, rottinki.
SUOSIKKIPAIKKA: Nautin valtavasti mökillämme Pälkäneellä viettämästäni ajasta.
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Olen salaattien puputtaja mutta nautin hyvistä viineistä ja juustoilla herkuttelusta. 
LEMPILEIKKI: Ajatusleikki, jota leikin päivittäin myös osana työtäni.Asumme Etu-Töölössä sata vuotta vanhassa kerrostalossa asunnossa, josta muotoutui kahdelle aikuiselle täydellinen koti. Perheen aiempi, melkein tuplasti suurempi koti oli Kruununhaassa ja kun aikuistuvat lapsemme saivat opiskelupaikat ja muuttivat omilleen, tuntui koti turhan suurelta. Olimme mieheni kanssa pitkään haaveilleet kesämökistä ja oivalsimme, että pienemmän kaupunkikodin ja kesämökin yhdistelmä toimisi parhaiten. Valitsin tähän kotiin tummia maalisävyjä seiniin, pehmeitä tekstiilejä ja skandinaavisia klassikkokalusteita yhdistettynä antiikkiin. Näistä elementeistä syntyi oma kotini.

 

Mitä leikki merkitsee sinulle? 

Leikin jatkuvasti ajatusleikkiä ja koen, että se on suunnittelijan työn tekemisen lähtökohta. Suunnitteluprosessi alkaa leikistä, pohdin tilojen käyttötarkoituksia, kuvittelen seinille sävyjä ja pohdin toimivuutta kuvitellen itseni kulkemaan asunnossa, jonka suunnittelu on käynnissä.

Miksi elämään pitäisi suhtautua enemmän leikillä?

Ajattelen, että leikki ja luovuus ovat sukulaisia. Luovuus edellyttää heittäytymistä. Leikki on rutiinien vastakohta. Parhaimmillaan leikki on kaikista säännöistä irti päästämistä.Jalustalla Juhlapässi mustana.

Mitkä Aarikan tuotteet valitsit omaan kotiisi ja miksi?

Itseäni kiinnostaa 70-lukuinen muotokieli ja erilaisten tyylien yhdistäminen.  Pässi löysi paikan jalustalta tyttäreni maalauksen alta, valaisin istuu tarjoiluvaunun päälle työhuoneeseeni. Kakkuvati on aina tarpeellinen ja lasinen kupu viimeistelee sen. Upea messinkinen seinälampetti asettuu luontevasti peilien koristamalle seinälle makuuhuoneeseemme.

Mikä on mielestäsi kaikkein onnistuneinta kotisi sisustuksessa?

Kodin sisustus on yhdistelmä talon aikakauden sävymaailmoja. Parhaiten kodissamme onnistui huonejaon päivittäminen, sekä yleistunnelman luominen. Pidän valtavasti keittiöstämme. Halusimme siitä avaran ja suuren, järjestämme paljon juhlia ja kestitsemme vieraita, siksi sen luonteva jatkuminen olohuoneeksi oli tärkeää. Isoissa perhejuhlissa käännämme ruokapöydän toisin päin ja lisäämme siihen pituutta.

Näyttävä Keisarinna-valaisin sopii mainiosti rottinkipöydän kanssa.

Taiteella ja muotoilulla on merkityksellinen rooli kodissasi. Kerro siitä?

En osaa laittaa kotini seinille asioita, jotka eivät olisi meille merkityksellisiä.  Taulumme kertovat omia tarinoitaan. Taide vaihtaa paikkaa myös kotimme tilojen kesken. Kotonamme on myös tyttäremme Juulia Jämsän maalauksia. Haluan, että esineet puhuttelevat ja pysyvät meillä pitkään ja vaikkapa Artekin tarjoiluvaunu on ollut meillä yli 30 vuotta.

Työsi sisustussuunnittelun parissa antaa aitiopaikan suomalaisen suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

Suosin kotimaista muotoilua ja suunnittelua aina kun se sopii kohteen tyyliin. Suosikit löytyvät sen myötä, miten ne kohteen kontekstiin istuvat. Hahmottelen kokonaisuuksia ja testailen vaihtoehtoja. Tämä on sitä ajatusleikkiä.
Tsaaritar, Ruustinna ja Prinsessa sommitelmana pöydällä.

Muistatko jonkun Aarikan esineen lapsuudenkodistasi?

Muistan Aarikan Pässin kotoamme. Se oli puunsävyinen ja äitini oli saanut sen lahjaksi. Puuhelmet olivat kaulassa niin minulla kuin äidilläni.

Kuinka suuri merkitys suomalaisella muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

Suosin kotimaista aina kun se on mahdollista. Inspiroidun kovasti lehtijutuista, joissa kerrotaan suomalaisista muotoilijoista. Tyttäremme opiskelee muotoilua, joten haluan uskoa suomalaisen muotoilun jatkumoon.
Meripihkan värinen Kupla-maljakko sopii kauniisti Johannan kodin sävyihin.

Millainen sisustustyylisi on?

Koitan saada kodikkuuden ja tyylikkyyden balanssiin. Se on haastavaa, mutta pidän haasteita kiehtovina. Kotonani on paljon värejä, mutta värit eivät oikeastaan ole itse tarkoitus, vaan keino yhdistää erilaiset elementit toisiinsa.  Kalusteet ja esineet nousevat hienosti esiin sävykästä taustaa vasten. Kotimme on kokoelma kotimaista muotoilua, meille merkityksellisiä esineitä ja väri kokoaa niistä omia tilojaan.

Miten Aarikka istuu kotisi tyyliin?

Sopii hyvin pohjoismaisen designin rinnalle. Harri Koskisen suunnittelema Parolan Rottingin sivupöytä on uusi hankinta ja sen ylle koen Aarikan Keisarinna-valaisimen sopivan täydellisesti.
Seinällä uudelleen tuotantoon otettu Uusikuu-kynttilälampetti.

Miten kodin sävymaailma syntyi?

Värikkyys on tämän asunnon punainen lanka. Valitsin talon aikakauteen sopivia tummempia sävyjä. Työhuoneeseen punaista, makuuhuoneeseen sinivihreää, olohuoneeseen sekä keittiöön tummaa beigeä ja eteiseen tummaa vihreää. On vaikea kuvitella, että palaisin niukempaan värien käyttöön. Turhaan pelkäsin värejä aiemmin, kokonaisuus on valloittava. Värit ovat tämän asunnon juttu.

Millaiset materiaalit ja kuosit puhuttelevat sinua?

Kodin materiaaleissa suosin pellavaa ja luonnonmateriaaleja. Matoista sisal sekä juutti ja aidot marokkolaismatot miellyttävät. Villa ja sametti toistuvat myös. Seeprakuosin raikas mustavalkoisuus vetoaa. Johanna Gullichsenin tekstiilien rytmiä ja laatua ihailen.Pöydällä Kuningatar-tarjoiluvati ja siihen sopiva kupu.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää