Jaana Mattsson

Jaana Mattsson

Pääsimme vierailulle taidemaalari Jaana Mattssonin kotiin. Taiteella ja muotoilulla on merkityksellinen rooli hänen kodissaan, mutta miten leikki yhdistetään siihen?
TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI | KUVAT: KRISTA KELTANEN


NIMI: Jaana Mattsson
AMMATTI: Taidemaalari
KOTI: Katajanokalla vanhassa kerrostalossa, tilaa 109 m2
MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT: Kevään ja kesän saapuminen ilahduttaa
LEMPIVÄRI: Niitä on monia, mutta maalauksissani käytän paljon violettia, vaaleanpunaista ja turkoosia
LEMPIMATERIAALI: Pellava, sametti, puu
SUOSIKKIPAIKKA: Vapaa-ajankotimme vanhassa koulussa Kemiönsaarella
LEMPIJUOMA JA -RUOKA: Pasta alle vongole -simpukkapasta ja juomaksi roséviini
LEMPILEIKKI: Sisustaminen ja maalaaminen ovat leikeistä mieluisimmat”Maalaaminen on intohimoni ja työni. Maalaan pääosin kakkoskodissamme, vanhassa koulussa, joka sijaitsee Kemiönsaarella. Ateljeeni sijaitsee olohuoneen jatkeena koulun vanhassa jumppasalissa.  Kaupunkikodissamme maalaan pienempiä teoksia makuuhuoneemme tornierkkerissä.”

 

Miten leikki näkyy elämässäsi?

Leikki näkyy päivittäisessä elämässäni maalauksissani, jotka ovat sadunomaisia. Niissä leikin lähes kaikella: väreillä, muodoilla, sisustuksilla ja kuoseilla.  

Miten leikki näkyy kodissasi?

Leikki näkyy myös asumismuodoissamme. Asumme 1903 rakennetussa jugendlinnassa, jossa on torneja, holvikaaria, erkkereitä ja vanhoja kaakeliuuneja. Vapaa-ajankotimme on vanhassa kyläkoulussa, jonka jumppasalissa asustamme. Siellä olemme säästäneet alkuperäiset puolapuut sekä renkaat.

Nuppu-mukit mustalla kranssilla.

Mitkä ovat suosikkituotteesi Aarikan valikoimasta?

Keisarinna-kynttilänjalat ovat suosikkejani, pidän myös suuresta Kupla-maljakosta. Musta Himmeli-kattokruunu on ihana, ja kattokruunut kiehtovat minua muutenkin paljon. Himmelissä minua viehättää täysin poikkeuksellinen raikkaus ja puu materiaalina.

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit omaan kotiisi ja miksi?

Valitsin suuren Kupla-maljakon ja ehdottomasti vaaleanpunaisena. Sen pyöreä muoto miellyttää ja väri sopii ruokasalimme seinien vaaleanpunaiseen sävyyn.  Suosin erilaisia kynttilänjalkoja, joita voin sijoitella kotona tilanteen mukaan eri paikkoihin. Mustat Nuppu-mukit sopivat kivasti vastikään remontoituun keittiöömme.

Kuinka suuri merkitys suomalaisella muotoilulla on sinulle, kun teet hankintoja?

Suomalainen muotoilu on niin korkealaatuista ja hienoa, että kodissamme on sitä runsaasti. Aallon pöytä ja nojatuolit sekä Boknäsin sohva ja nojatuolit ovat kaikki kotimaisia, ja näkyvässä osassa olohuoneemme sisustusta.

Millainen sisustustyylisi on?

Sisustustyylini on yleensä varsin boheemi. Suurien pintojen sisustukselliset värit ovat neutraaleja, koska maalaukseni tuovat väriä kodin seinille. Pidän paljon luonnonmateriaaleista, puisista keittiöntasoista, pellavalakanoista ja aidoista villamatoista. Pidän myös sametin pehmeydestä sekä täyteläisyydestä tyynyissä ja verhoissa. Yhdistelen varsin vapaasti antiikkihuonekaluja ja modernimpaa muotoilua luoden niiden yhdistelyllä mielenkiintoista kontrastia. Rakastan designvalaisimia ja viimeisin toteutunut haave onkin Flosin kattokruunu olohuoneessamme. Rakastan myös itämaisia mattoja, jotka omalta osaltaan tuovat väriä kotimme sisustukseen.  Seinäpinnat ovat meillä jo monen asunnon verran olleet pääosin valkoisia, ja vain ruokasalin seiniin valitsin vaaleanpunaisen seinämaalin. Valkoiset seinät toimivat hyvänä taustana myös maalauksilleni.

Kaksi valkoista Keisarinna-kynttilänjalkaa sointuu hyvin yhteen Artekin Tankki-tuolien kanssa.

Haaveiletko vielä jostain kodin sisustukseen liittyen?

Haaveilen kaupunkikotiimme näppärää vuodesohvaa, jossa yöpyisi kaksi nukkujaa. Sille olisi hyvä paikkakin ruokasalissamme.  Vapaa-ajankotiimme haaveilemme takkaa talvi-iltojen tunnelmanluojaksi.

Taiteella ja muotoilulla on merkityksellinen rooli kodissasi. Kerro siitä?

Asumme edesmenneen kuvataiteilija Tapani Raittilan perikunnalta hankkimassamme asunnossa, joka toimi 1950-luvulta alkaen aina viime vuosikymmenelle asti Raittilan ateljeekotina. Hankimme muuton aikaan myös Tapani Raittilan croquis-piirrustuksia ja kehystimme ne olohuoneen seinälle kuvataiteilija Päivi Eerikäisen akvarellien ja tyttäremme Anna Mattssonin grafiikkojen seuraksi.  Valtaosan omista maalauksistani säilytän kotimme seinillä, ja siellä onkin alati vaihtuva taidenäyttely. Ajatuksissani on myös avata kotimme näyttelyiden merkeissä ateljeena ja galleriana.  Tällä hetkellä varsinainen työhuoneeni sijaitsee Kemiönsaarella vapaa-ajankodissamme.

valikoima aarikan kynttilänjalkoja eri väreissä hyllylläErivärisistä kynttilänjaloista saa hauskoja sommitelmia.

Miten taustasi tai lapsuudenkotisi ovat vaikuttaneet kotisi sisustukseen ja valintoihisi?

Isäni oli hyvin kiinnostunut sisustamisesta ja antiikista. Hän piti kristallilampuista ja aidoista itämaisista matoista. Tämä sama kiinnostus on periytynyt minulle, ja osan antiikista sekä vanhoista esineistämme olenkin perinyt lapsuudenkodistani.

Millaisen kimpun sijoittaisit Aarikan maljakkoon?

Pionit ovat lempikukkiani, ja tähän vaaleanpunaiseen isoon maljakkoon sopisivat valkoiset pionit hienosti. Hankin leikkokukkia viikoittain ympäri vuoden, aina sesongin mukaan. Kesällä poimin kimpun omasta puutarhastani.

Mistä tunnelma kotonasi syntyy?

Valaistus on tärkeä elementti. Olemme harkinneet himmentimen asentamista nykyiseen kattokruunuumme, jotta sen luomaa tunnelmaa olisi helpompi säätää. Harvemmin tosin käytän kattovalaisimia, sillä suosin enemmän kohdevaloja, joilla saa pehmettyä valaistusta. Kynttilät tuovat tyyliini sopivan tunnelman, ja poltankin niitä ympäri vuoden. Siksi Aarikan kynttilänjalat ovat meillä suosittuja.

Jos saisit valita vain yhden Aarikan tuotteen, mikä se olisi?

Valitsisin sarjan Aarikan kynttilänjalkoja, vaikkapa samaa mallia, mutta erikokoisina ja -värisinä.

keittiössä aarikan vaaleanpunainen kupla majlakko ruokapöydän päälläPyöreä muotokieli on Aarikkaa aarikkalaisimmillaan – se näkyy myös Kupla-maljakossa.

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Tilaa uutiskirjeemme

– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.

Nopea toimitus

1-3 arkipäivää