Osa 4

“Tervetuloa vaan arkeani ilostuttamaan Keisarinna, Tsaaritar, Ruustinna, Prinsessa ja muut kynttiläneidot”

 

TEKSTI JA STAILAUS: JONNA KIVILAHTI   |   KUVAT: KRISTA KELTANEN

 • NIMI:
 • MARI TAULER
 • AMMATTI:
 • Toimitusjohtaja, Mainostoimisto Grundlage
 • IKÄ:
 • Viittä vaille viiskymmentä
 • KOTI:
 • Turku/Helsinki, kerrostalo, 137 ja 58 neliötä
 • MISTÄ INNOSTUN JUURI NYT:
 • Vintage-verkkokaupoista
 • LEMPIVÄRI:
 • Kaikki muut paitsi liturginen liila
 • LEMPIMATERIAALI:
 • Nahka ja ylipäätään kaikki luonnonmateriaalit
 • SUOSIKKIPAIKKA:
 • Houtskärissä oleva saaripaikka
 • LEMPIJUOMA JA -RUOKA:
 • Amarone punaviini ja tryffelirisotto
 • LEMPILEIKKI:
 • Läpänheitto

”Asun Turussa, aivan sen ytimessä Aurajoen rannalla. Kotimme on vanhaan toimistorakennukseen saneeratussa kiinteistössä, jonka muotokieli on moderni. Haluan sisustuksessa leikitellä aikakausilla ja tyyleillä, siksipä kotimme on sekalainen, mutta harkittu valikoima minua inspiroivia kalusteita. Kaiken keskipisteenä on taide, jota roikkuu kotimme kaikilla vapailla seinillä.”

Miksi elämään pitäisi suhtautua enemmän leikillä?

-Elämään pitää suhtautua enemmän leikillä, koska ylipäätään aikuisena oleminen on aika totista hommaa. Kaikki tiedämme, että asiat voivat kääntyä koska tahansa päälaelleen. Olisi mitä tärkeintä muistaa nauttia kaikesta ympärillä olevasta, ja olla ottamatta asioita liian vakavasti. Leikki, joka sanana aina liitetään lapsiin, voisi olla meille aikuisille myös suhtautumistapa, jonka kautta kokeilulle, ilolle, naurulle, uudelleen pohdinnalle ja myöskin pettymykselle olisi paikkansa. Minulla on koko ajan sellainen olo, että ylipäätään leikin aikuista.

Miten leikkiin uskaltaa heittäytyä? 

-Leikkiin voi heittäytyä vain avaamalla itsensä ja suhtautumalla positiivisesti, häpeilemättömästi ja pelottomasti uuteen. Ei siinä sen kummempaa reseptiä tarvita.

Miten Aarikan tarina koskettaa sinua?

-Aarikan tarina koskettaa minua siksi, että on ollut upea mahdollisuus työn kautta tutustua muotoilija Kaija Aarikkaan. Muotoilijaan, joka omasi alusta asti pelottoman mielen sekä helkatinmoisen bisnesvainun. Nainen, joka eli ajassa ja hetkessä, teki mitä halusi ja piut-paut välitti mitä muut ympärillä sanoivat.

Millainen on Aarikan ja sinun tarinasi?

- Aarikka on ikoninen brändi lapsuudestani ja nuoruudestani. Meillä kotona ei juurikaan ollut Aarikkaa, mutta muistan hyvin pässit ja muut tutut puutuotteet. Kävimme teineinä hypistelemässä Aarikan liikkeessä koruja ystäväni kanssa. Toimin myös reilun vuoden Aarikan nykyjohdon tukena, ja autoin heitä linjaamaan ja kirjoittamaan brändistrategiaa uudelleen sekä kehittämään markkinointia, joten siinä oltiin ns. pässin selässä koko ajan.

Aarikka-kuvitus

Pöydällä upea kakku Aarikan Kuningatar-vadilla.

Aarikka-kuvitus

Vintage-kynttilänjalkojen lisäksi löydät kuvasta Prinsessan, Ruustinnan ja Tsaarittaren.

Rakastat kirpputoreja ja kierrätystä, miten se näkyy kodissasi?

- Asunnoissani on eri tyylejä, teemoja ja kerrostumia. Rakastan suunnitella niitä. Minulle tuotteen ei tosiaankaan pidä olla uusi, jotta siihen liittyisi erityinen viehätys tai arvo, vaan päinvastoin. Olen koukussa erilaisten tyylien rakentamiseen ja tavaroiden metsästykseen. Rakkain harrastukseni on koluta vintage-verkkokauppoja. Suunnistan myös kivijalkaliikkeisiin kierrokselle aina kun mahdollista.

Omistatko vintage-Aarikkaa?

- Aarikan tuotteita olen tässä viimeisen vuoden aikana ostanut nettikirppikseltä hullun lailla, sillä olen halunnut tutustua Kaijan tuotantoon myös aiemmilta vuosikymmeniltä. Silmääni miellyttää patinoitunut puu, jota ei mitenkään voi uuden tuotteen valmistuksen yhteydessä saada aikaan, sen tekee vain itse aika. Aarikan vintage-messinkituotteet ovat upeita, onneksi niitä saadaan markkinoillekin lähiaikoina.

Taiteella ja muotoilulla on merkityksellinen rooli kodissasi. Kerro siitä?

- Taide on minulle kaikki kaikessa; villiinnyn väreistä ja innostun tekstuureista. Hurmaannun, kun saan rakennettua ripustuksilla ja asetelmilla harmonisia kokonaisuuksia muun sisustuksen kanssa. Välillä saan kommentteja, että toisistaan irrallaan ne näyttävät jopa kummallisilta, mutta pidän rohkeista ratkaisuista. Perheeni tietää, että suunnittelen koko ajan koneellani moodboardeja ja konsepteja. Onneksi siitä välillä ihan työni luonteen mukaisesti maksetaankin.

Arvostat suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua, avaa sitä hieman?

- Suomalainen muotoilu on ihanan funktionaalista. Rujo kansa vaatii selkeyttä ympärilleen. Puhdaslinjaisuus ja aidot muodot mielestäni näkyy kaikessa, ja se luo hauskalla tavalla turvallisuutta. Itse toivoisin hieman enemmän uskallusta nuorilta suunnittelijoilta, joiden selän takana vielä tätä nykyäkin hengittävät välillä klassikkosuunnittelijoidemme haamut.

Työsi muotoilun parissa antaa aitiopaikan suomalaisen suunnittelun seuraamiseen, miten poimit niistä omat suosikkisi?

- Olen tehnyt markkinointia 25 vuotta, ja ollut sitä kautta toteuttamassa kaupallista taidetta, eli mainontaa ja markkinointiviestintää. Markkinointi hengittää ulos kaikkia vaikutteita, joten seuraan asioita laidasta laitaan. En niinkään hae tarkoituksellisesti inspiraatiota mistään, vaan annan asioiden tarttua, ja haluan vaikuttua ehdoitta. Meillä Suomessa on roppakaupalla osaamista, mutta vielä valitettavan paljon pidättyväisyyttä tehdä rohkeampia tekoja. Epäonnistumisen pelossa ei oikein voi luoda uutta. Eli palataan takaisin koko sisältösarjamme teemaan eli leikkiin, joka asenteena voisi saada ihmisiä vielä rohkeammin ilmaisemaan itseään ja kokeilemaan rajojaan.

Yöpöydällä komeilee Aarikan iso Keisarinna-valaisin.

Aarikka-kuvitus

Pässi – sisukas pikku jököttäjä ja Marin suosikki.

Mikä on suosikkituotteesi Aarikan valikoimasta?

- Ehdoton suosikkini on Pässi. Siinä kiteytyy koko suomalaisuus. Sisukas pikku jököttäjä, joka pitäisi löytyä jokaisen kodista muistuttamassa meitä historiastamme ja näyttämässä tietä eteenpäin. Pässi ja minä täytämme 2023 tasavuosia, joten juhlavuoden kunniaksi ehtii jokainen hyvin hankkimaan vielä oman voimaeläimen hyllyynsä. Pässiä silittämällä saa supervoimia, tiesittekö jo tämän salaisuuden?

Mitkä tuotteet Aarikan valikoimasta valitsit omaan kotiisi ja miksi?

- Tervetuloa arkeani ilostuttamaan Keisarinna, Tsaaritar, Ruustinna, Prinsessa ja muut kynttiläneidot. Rakastan kynttilän elävää liekkiä, ja sen luomaa pehmeää valoa. Nämä Aarikan neitokaiset ovat mitä kauneimmat alustat jumalalliselle tulelle. Sytytän Aarikan messinkisen vintage-lyhty Linnunradan ja julistan: tulkoon valo, ilo ja lämpö jokaiseen kotiin, kuin myös sydämiimme!

Aarikka-kuvitus

Tunnelmaa luomassa Prinsessa, Linna, Ruustinna, Keisarinna ja Tsaaritar – melkein koko kynttiläperhe.

Aarikka-kuvitus

Kiva kun luit loppuun! Koodilla LEIKKI4 saat seuraavasta ostoksestasi 10 % alennuksen.

Koodi on voimassa 28.4.-2.5.2022 ja koskee normaalihintaisia tuotteita.

Aarikka-kuvitus

Leikki ei lopu -artikkelisarja on kunnianosoitus rohkeudelle, tottelemattomuudelle, ilolle ja muotoilulle. Kaikille Kaija Aarikan jalanjäljissä kulkeville, jotka suhtautuvat designiin intohimoisesti – 
mutta ymmärtävät, ettei tärkeimpiäkään asioita pidä ottaa liian vakavasti.

Nopea toimitus
1-3 arkipäivää

Valmistettu Suomessa
Kotimaista käsityötä

Ilmainen toimitus
Kaikkiin yli 80 € tilauksiin