nappien vuosikymmen
1950-luku
Aarikan tarina pyörähtää käyntiin muutamasta tekstiilitaiteenopiskelija Kaija Aarikan lopputyötään varten veistämästä napista. Näiden pohjalta suunniteltujen saama innostunut vastaanotto innoittaa Kaijan ja hänen tuoreen aviomiehensä Erkki Ruokosen perustamaan oman yrityksen, Aarikka KY:n, vuonna 1954. Kaijan keskittyessä tuotesuunnitteluun Erkki huolehtii markkinoinnista ja tuotteiden teknisistä ratkaisuista. Toimintaa pyöritetään nuoren perheen kodista käsin, pian yritys valtaa myös autotallin.
Sotaveloista selvinneessä Suomessa iloitaan suomalaisen taideteollisuuden kansainvälisissä mittelöissä saavuttaneesta menestyksestä. Lehdistö ottaa nuoren Kaija Aarikan kannustavasti vastaan. Kaijaa haastatellaan televisiota myöten ja kolme vuotta yrityksen perustamisen jälkeen Aarikka on jo tunnettu nimi.
Napeille on tilausta, sillä elintason noususta huolimatta suuri osa vaatteista tehdään 1950-luvulla edelleen itse, osa teetetään. Aarikan puiset ja punotut napit osuvat ajan muodin henkeen ja niitä arvostetaan muotisalongeissa asti. Asujen katseenvangitsijoina toimivista napeista ei ole pitkä matka koruihin, joita aletaan ennakkoluulottomasti hopean lisäksi valmistaa puusta. Ensimmäinen puuhelmikorusarja saa nimekseen Hilirimpsis. Jalopuulaatujen lisäksi tuotteita syntyy kotimaisesta lentokonevanerista, katajasta ja koivusta.
Diorilta Pariisista yllättäen vuonna 1955 saatu neljän korun tilaus siivittää uskoa tulevaan.
värien iloittelua ja ensimmäiset liikkeet
1960-luku
Aarikka avaa oman pikkuliikkeen, Nappi-Aarikan, Helsingin Vanhaan Pasaasiin 1960. Bulevardille vuonna 1963 avattu Aarikan toinen oma liike, Kukkurakauppa, on jo aito butiikki. Siellä on nappien ja korujen lisäksi tilaa lahjatavaroille ja liikkeen avajaisissa esitellyille miesten ja naisten vaatemallistoille. Liikkeen yläpuolella sijaitsevassa Aarikan kutomossa valmistetaan Kaijan suunnittelemia värikkäitä pörröhuopia. Kirsti Rantanen kutoo vaatekankaat Someron Martelan kutomossa.
Voimakkaat värit kuuluvat 1960-luvun henkeen niin vaatteissa kuin sisustuksissakin. Kuin tätä aavistellen Kaija ja Erkki ovat kehitelleet jo 1950-luvulla oman puun värjäysmenetelmän, joten ajan vaatimuksiin on helppo vastata. Aarikan puiset korut, kynttiläjalat ja huovat ovat tarpeeksi intensiivisen värisiä valloittaakseen sydämiä värikkäiden synteettisten materiaalien luvatulla vuosikymmenellä.
Materiaaleihin ennakkoluulottomasti suhtautuva Kaija suunnittelee tilanjakajaverhon, Discuksen, akryylikiekoista. Lasihelmistä syntyy kuvakudoksia, ja messingistä ja takoraudasta kynttiläjalkoja. Aarikan korut löytävät tiensä niin konservatiivien kuin avantgardistienkin korulippaisiin. Suuret hopeiset cocktailsormukset ovat suosionsa huipulla.
Kauniisti pakatuista lahjatavaroista tulee yhä tärkeämpi osa Aarikan tuotevalikoimaa. Kaija suunnittelee niihin myös pakkaukset. Suurin menekki on 1960-luvulla kynttiläjaloilla, joille on kysyntää Amerikkaa myöden. Tuolloin suunniteltua Pikkiriikkinen-kynttiläjalkaa myydään aikojen kuluessa toista miljoonaa kappaletta.

Kasvua ulkomailta.
Suomi kansainvälistyy ja vaurastuu. Kansainvälisille messuille osallistuminen ja aktiivinen näyttelytoiminta tuottavat Aarikallakin tulosta. 1960-luvun lopussa vienti kattaa jo puolet yrityksen kokonaismyynnistä. Suurin Aarikan vientimaa on Ruotsi, jonne Suomesta muutetaan työn perässä suurin joukoin.
Vuosikymmenen alussa Aarikalla on yksi palkattu työtekijä, mutta lopulla jo 60. Omia liikkeitä on neljä, joista yksi sijaitsee Porissa. Toimisto muutetaan Haagasta Fredrikinkadulle ja tuotanto nykyisiin tiloihin Nokiantielle Vallilaan.
iloinen ja värikäs aarikka
1970-luku
Aarikka selviää 1970-luvun yhteiskunnallisen kuohunnan pyörteissä ilman suurempia konflikteja, sillä iloinen ja värikäs Aarikka-tyyli mielletään demokraattiseksi, kaikille nuorekkaille kuluttajille sopivaksi tyyliksi.
Uusia liikkeitä perustetaan tiuhaan tahtiin. Omat myyntipisteensä saavat mm. Jyväskylä ja Hakaniemen halli. Helsingin sydämessä liikkeiden nimet ovat Manta, Pikku-Espa ja Iso-Espa. Ulkomaisia asiakkaita hankitaan messuilla New Yorkista Tokioon. Tuotannosta yli puolet päätyy vientiin.
1970-luvulla Kaija inspiroituu eläinkunnasta, ja Aarikan puutuotteiden koko kasvaa. Nyt syntyvät numeroidut puuveistokset Tiira, Kukko ja Kurki. Puupalloista koottavasta Pässistä, sisukkuuden symbolista, tulee suosittu yrityslahja, joka päätyy mm. Japanin keisarinna Mishikon ja Metallica-yhtyeen jäsenten kokoelmiin. Merkittäviin Aarikan eläinhahmoihin kuuluu myös Suomen Syöpäyhdistyksen varainkeruuseen suunniteltu kampanjahiiri, jota valmistetaan yli miljoona kappaletta.
Aarikan puulelut niittävät mainetta kotona ja maailmalla. Ne ovat ajan hengen mukaisesti kehittäviä, kunnollisia ja oivaltavia. Lelujen suunnittelusta vastaavat Jorma Vennola ja Pekka Korpijaakko. Vuonna 1968 Pujo valitaan New Yorkissa vuoden kehittävimmäksi leluksi, ja 1970 Tanskasta napataan vuoden leluvalmistajan palkinto. Uusia lelu-malleja saadaan myös järjestämällä suunnittelukilpailuja. Aarikan Fredrikinkadun liike kulkee nimellä Lasten Aarikka. Sen tuotevalikoimaan kuuluu myös tarkoin valikoituja ulkomaisia leluja.


1970
Rohkeiden hopeakorujen aikakausi.
Puun ohella Kaijaa inspiroi hopea. Aarikan omien hopeakorumallistojen lisäksi hän suunnittelee mm. kokoelman uniikkeja, näyttävän kokoisia hopeakoruja, jotka päätyvät Saksaan. Kaijan hopeakoruja esitellään myös Väinö Aaltosen museossa Turussa.
1970
Värikkäät sisustustuotteet nousevat.
Valmisvaatteet vakiinnuttavat asemansa itsetehtyjen vaatteiden kustannuksella. Muuttuneessa markkinatilanteessa Aarikalla luovutaan nappien valmistuksesta. Nyt panostetaan sisustuoteisiin, joille on kaupungistumisen ja voimakkaan muuttoliikkeen seurauksena kysyntää. Aarikan menestystuotteiksi nousevat pellistä valmistetut värikkäät säilytyspurkit, lautaset ja tarjottimet.

1970
Inspiraatiota lasista.
Aarikan tuotteiden lisäksi Kaija ehtii suunnitella myös muille yrityksille, mm. kuoseja Euran paperin ja Tampellan tuotteisiin. Sarjatuotannon vastapainoksi syntyy paljon uniikkeja teoksia.
Myös lasihytit tulevat Kaijalle tutuksi. Humppilan lasitehtaalle hän suunnittelee Heiniä kainalossa –sarjan ja peililasista uniikkiteoksia. Ruotsalaisella Hyllingen-lasitehtaalla syntyy studiolasia. Suomen lasimuseossa järjestetään Kaijan yksityisnäyttely 1975.
nousukausi
1980-luku
1980-luvulla kaikki suuri ja näyttävä on kaunista. Nousukauden huumassa Aarikkakin kasvaa kiihkeästi. Vuonna 1984 yrityksessä iloitaan sekä Vuoden yrittäjä -palkinnosta että Vientipalkinnosta. Omien myymälöiden määrä nousee vuosikymmenessä kahdeksasta kahteenkymmeneen. Henkilökuntaa on 80 ja alihankkijoitakin lähes 100. Aarikan historiassa aikaa tullaan muistelemaan yrityksen hulluina vuosina.
Aarikan tuotevalikoima painottuu yhä enemmän koriste- ja lahjatavaraan. Juppiajan lahjatavaratkin ovat ajanhengen mukaisesti näyttävän kokoisia.
35-vuotisnäyttely järjestetään omissa tiloissa Nokiantiellä. Esillä olleet Pauliina Aarikan kookkaat puureliefit ja näyttävät hopea- ja pukukorut nousevat näyttelyn pääosaan. Kaijan lasiteoksia nähdään 1985 myös New Yorkissa Cooper-Hewitt–museossa suomalaista lasitaidetta esittelevässä näyttelyssä.


1980
Näyttävät korut.
Aarikan koruille tyypilliset pyöreät muodot antavat tilaa 80-luvun postmodernille, kulmikkaalle muotokielelle. Nelikulmioiden ja kolmioiden lisäksi koruissa käytetään krominvärisiä yksityiskohtia ja korkeakiiltoisia maaleja. Koruista komeimmat myyvät hyvin Amerikassa.
Pauliina Aarikka debytoi Aarikan korumuotoilijana Aarikan 35-vuotisnäyttelyssä 1989. Hänen suunnittelemistaan hassuttelevista joulukoruista tulee aikansa hitti.
1970-1980
Joulutuotteiden suosio.
Aarikalla on valmistettu joulukoristeita 1970-luvulta alkaen ja 1980-luvulla ne kuuluvat jo pysyvään tuotevalikoimaan. Ensimmäiseksi olivat syntyneet joulukellot ja tontut. Nyt punalakkinen tonttujoukkue saa seurakseen parven enkeleitä. Kaija suunnittelee myös jouluseimen, joka otetaan hyvin vastaan mm. Ranskassa ja Saksassa, joissa niille on pitkät perinteet.
Joulun rinnalle tärkeäksi sesongiksi nousee pupuja ja puumunia vilisevä pääsiäinen.
koriste- ja käyttöesineitä
1990-luku
1990-luvun alun laman seurauksena Aarikassakin joudutaan tarkistamaan kurssia, sillä nousukauden huumassa toiminta on päässyt paisumaan liian suureksi. Omasta tuotannosta siirrytään alihankintaan ja kymmenen liikettä myydään franchising-yrityksiksi. Nopeasti toteutetun uuden strategian myötä liiketoiminta onnistutaan kääntämään voitolliseksi runsaassa vuodessa.
Työn iloa ja sielun paloa julkisesti lamasuomessa peräänkuuluttanut Kaija saa tunnustusta työstään monelta taholta. Hänelle myönnetään mm. Pro Finlandia -mitali sekä kauppaneuvoksen ja Somerniemen torineuvoksen arvonimet. Pauliina Aarikka ottaa yhä enemmän vastuuta suunnittelusta. Koko tuotanto on edelleen kotimaassa, kotityöntekijöitäkin on nelisenkymmentä. Väritykset mukaan lukien tuotannossa on 600 tuotetta.
Myymälöihin halutaan koko ajan uutta ja siksi mallistoja aletaan tehdä vuodessa neljän sijasta yhdeksän. Aarikassa uskotaan settiajatteluun ja omia tuoteperheitä suunnitellaan niin puutarhureille, saunojille kuin merikarhuillekin.


1990
Allu ihastuttaa.
1990-luvulla käyttöesineisiinkin halutaan värejä, hassuttelua ja huumoria. Aika vaatii nyt myös pienemmälle kukkarolle sopivia tuotteita. Kaijan puusta suunnittelemat pitkävartiset kaislat ja kukat sopivat ajanhenkeen. Pikkuruisesta Tikkutiaisestakin tulee hitti.
Hassuttelevaan ankkahahmoon perustunut Allu-sarja valloittaa oman ihailijakuntansa. Puufiguureiden lisäksi se seikkailee Aarikan tekstiili- ja kattaustuotteissa.
1990
Lelujen tuotanto hiipuu.
Vuosikymmenen alussa puuleluja on edelleen tuotannossa suuri määrä keinuhevosesta alkaen. Leluja viedään paljon mm. Japaniin, jossa Gakken-yritys kauppaa Aarikka-leluja kirjakerhoista tutuin menetelmin. Siellä lelukerhoon kuuluva lapsi saa säännöllisin väliajoin kehitysvaiheeseensa sopivan lelulähetyksen.
Lelujen halpatuonti ja Suomessa käyttöön otettu maailman tiukimpiin kuuluva leluasetus asettavat kuitenkin niin suuret haasteet klassikkolelujenkin valmistukseen, että lelujen valmistuksesta joudutaan Aarikalla vähitellen luopumaan.
1990
Korujen paluu.
Puukorut tekevät 90-luvulla uuden tulemisen. Puukorut ovat arvossaan. Pauliina kertoo vuoden 1994 Me Naiset –lehdessä, että Milanon messuilla perinteiset strassikorujen tekijätkin olivat innoissaan puusta.
Suomalaisnaisetkin intoutuvat käyttämään näyttäviä koruja, suuret korvakorutkin käyvät hyvin kaupaksi. Muotia seurataan niin tiiviisti, että Aarikan korumallistot muuttuvat neljästi vuodessa.
Niinpä Aarikan korumyynti kasvaa vaikka lama kurittaa yleisesti vaatemarkkinoita. Korut muodostavat pian puolet Aarikan kokonaismyynnistä. Hopeakoruillakin on Aarikassa edelleen tärkeä rooli. Omien tuotteiden lisäksi Kaija suunnittelee kaste- ja rippiristit Suomen lähetysseuralle sekä Piispanristin Namibian kirkolle.


1990
Kansainvälistyminen jatkuu.
Liikevaihdosta 40 % tulee viennistä, minkä takaavat Aarikan 1600 jälleenmyyntipistettä maailmalla. Kesäisin turistit ovat tärkeä asiakasryhmä. Heitä varten joulutuotteet pidetään myymälöissä vuodenympäri. Joulutuotteiden osuus on viidennes koko yrityksen (30 milj.) liikevaihdosta. Aarikan koruja myydään Abu Dhabissa asti.
Ruotsi, joka on alusta pitäen ollut tärkeä vientimaa, otetaan haltuun avaamalla Aarikka-liikkeet Arlandan lentokentälle ja Tukholman keskustan uuteen Galleria-kauppakeskukseen. Saksa on vientimaista tärkein, mutta heti kakkosena on Japani. Tokion hienostokaupunginosassa, Ginzassa Aarikalla on yhteinen myymälä Annikki Karvisen kanssa.
Saksassa sinivalkoisuus nousee niin isoksi hitiksi, että jopa joulutuotteet valmistetaan heille sinisinä. Seuraavaksi saksalaiset haluavat kaiken punaisen
1990
Juhlanäyttelyt.
Aarikan 40-vuotisjuhlan kunniaksi Kaj Kalin kirjoittaa yrityksen historiikin ja näyttely järjestetään Taideteollisuusmuseossa. Näyttelyyn osallistuvat myös lasitaiteilija Markku Salo, sisustusarkkitehti Tuula Falk, korusuunnittelija Aino Faven ja muotisuunnittelija Jukka Rintala. Mukana ovat myös Pauliina Aarikan suunnittelemat, perinteisten saviastioiden muotoja mukailevat suuret puuvadit ja lautaset. Helsingistä näyttely jatkaa Osloon ja Tokioon.
45-vuotisnäyttely järjestetään Ritarihuoneella. Juhlavuoden kunniaksi Kaija ja Pauliina Aarikka sekä Jukka Rintala suunnittelevat omat hopeakorumallistot. Kaijan elämäntyötä esitellään myös Kolme naista – Kolme elämäntyötä –näyttelyssä yhdessä Vuokko Nurmesniemen ja Anu Pentikin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme
– ja tutustu tapahtumiin, tuotteisiin, tarinoihin ja tarjouksiin ensimmäisten joukossa.