Historia

Kaikki alkoi napista. Ja kaikki lähti todellisesta tarpeesta: Taideteollisen oppilaitoksen tekstiilitaiteen opiskelija Kaija Aarikka ei löytänyt suunnittelemaansa pukuun sopivia nappeja. Niinpä hän teki ne itse. Hauskoista, omaperäisistä puunapeista tarina jatkui nopeasti koruihin, ja Aarikan syntymäpäiväksi merkittiin 24.2.1954.

Alusta alkaen pyöreä muoto inspiroi Kaija Aarikkaa. Nappien ja puukorujen jälkeen syntyivät hopeakorut, kynttilänjalat, lelut, lahjatavarat ja sisustusesineet.
Omaperäisyys, rohkeus ja luonnonmukaisuus olivat ominta Aarikkaa silloin ja sitä ne ovat nyt. Pyöreä muoto on edelleen innoittajamme ja muita tunnuksenomaisia elementtejä tuotteissamme ovat värikkyys, kodikkuus ja hyväntuulisuus.

Aarikan muotoilua johti pitkään yrityksen perustajan, Kaija Aarikan, tytär Pauliina Aarikka. Vuosikymmenten varrella Aarikassa on työskennellyt talon omien muotoilijoiden lisäksi monia vierailevia suunnittelijoita kuten Aino Favén, Jorma Vennola, Jukka Rintala, Tuula Falk, Markku Salo, Paola Suhonen, Anna Ruohonen, Anu Leinonen, Kalle Kuusela, Elina Helenius, Kaisli Kiuru, Anneli Aaltonen ja Eero Sairanen. Heistä jokainen on jättänyt oman leimansa Aarikan muotokieleen.

Tee kierros Aarikan museossa. Olemme koonneet virtuaalimuseoon kiehtovia ja hyväntuulisia otteita menneestä: lehtijuttuja, mainoksia, tuotekuvia ja tarinoita Aarikan ja suomalaisen muotoilun taipaleelta, kuuden vuosikymmenen ajalta. Monet museon esineistä herättävät muistoja ja tunnistamisen elämyksiä, mutta muistatko 60-luvun messinkiliivin tai hopeasolmion 70-luvulta? Entä Palloshakki-pelin tai kännykkätelineen?